Η «ΣΦΑΓΗ» (με πολλές οριζόντιες περικοπές) στα εισοδήματα ΟΛΩΝ επαναλαμβάνεται……

Ο «ΚΑΙΑΔΑΣ»… ΑΝΟΙΓΕΙ ΞΑΝΑ!

…..όμως με πρώτα «θύματα» πάλι ….τους ΑΣΘΕΝΕΙΣ και τους ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ !!!

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η «ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ !

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής


Σε «μέτρα εφιάλτη» για χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους, φαίνεται ότι προσανατολίζεται η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κλείσει το πακέτο των 11,5 δις €, το οποίο απαιτεί η ΤΡΟΪΚΑ, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δις € και ίσως την αναφορά για την ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ του χρόνου Δημοσιονομικής Προσαρμογής, που όπως λέγεται ίσως ο Πρωθυπουργός θα θέσει στο Ζ. Μπαρόζο.

Οι Κυβερνητικοί υπολογισμοί προσανατολίστηκαν προς την περικοπή 5 δις € από το λεγόμενο Κοινωνικό Κράτος, με περικοπές 2 δις € από τις συντάξεις και επιπλέον 3 δις € από τα επιδόματα.


Το σύνθημα της παρουσίας στην Αθήνα του Ζ. Μπαρόζο και του κλιμακίου της ΤΡΟΪΚΑ, έδωσε την τελική ώθηση προς την Κυβέρνηση να συγκροτήσει το πακέτο των περικοπών προς τις οποίες προσανατολίζεται, προκειμένου να πείσει το Ζ. Μπαρόζο και τους Τροϊκανούς, ότι είναι αποφασισμένη να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις τους και κατ’ αυτό τον τρόπο να τους εκμαιεύσει την επόμενη δόση των 31 δις €, η οποία ίσως είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να δώσει «φιλί ζωής» στην Ελληνική Κοινωνία και το Ελληνικό Κράτος.
Εξάλλου Κυβερνητικοί Κύκλοι πρόσθεταν ότι ίσως στη συνάντηση Σαμαρά – Μπαρόζο θιγεί και το θέμα της ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ του χρόνου Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

Αυτός είναι ο λόγος που η Κυβέρνηση σήμερα φέρεται ότι παίρνει καταιγιστικού χαρακτήρα μέτρα , τα οποία αποτελούν την προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και ότι άλλο θέλει να εξυπηρετήσει.
Το κύριο μέρος των περικοπών αφορά μειώσεις στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς, που στηρίζουν την Κυβέρνηση να τελειώσει σήμερα η συζήτηση για τα νέα μέτρα.

Ακόμη να εμφανίσει συγκεκριμένες δράσεις στην ΤΡΟΪΚΑ και στον Ζ. Μπαρόζο για τον σχεδιασμό των μέτρων, που θα ληφθούν.
Στα χέρια των 3 Αρχηγών βρίσκεται ήδη η λίστα με τις περικοπές. Το μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν τα Υπουργεία Απασχόλησης και Υγείας.

Οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα, που θα ληφθούν εντός του έτους, αλλά και για τον σχεδιασμό των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που αφορούν τη διετία 2013-2014, καλούνται να λάβουν σήμερα στις δύο το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός και οι Ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κ. Βενιζέλος και Κουβέλης.

Τα μέτρα, τα οποία -όπως παραδέχονται και στελέχη της Κυβέρνησης- θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, έχουν λίγο πολύ προδιαγραφεί.
Όμως φαίνεται από την πλευρά του Υπ. Οικονομικών, ότι «κλείδωσαν» αργά χθες το απόγευμα, μετά και τον νέο γύρο επαφών που είχε ο Υπουργός Οικονομικών με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, και χθες το βράδυ (25/7/2012) δόθηκαν στους Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με όλα τα φαινόμενα, θα ζητήσει από τους Πολιτικούς Αρχηγούς, που στηρίζουν την Κυβέρνηση να τελειώσει σήμερα η συζήτηση αυτή, καθώς θέλει να εμφανίσει τόσο στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο, τον οποίο θα δει το απόγευμα, όσο και στους εκπροσώπους της ΤΡΟΪΚΑ, που θα συναντήσει αύριο το πρωί, συγκεκριμένες δράσεις, κάτι που έχουν θέσει οι δανειστές της χώρας μας ως απόλυτη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, που ήδη έχει μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο.

‘Οπως γράφεται στον Τύπο, η απόφαση της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην επιβολή «πλαφόν» στις συντάξεις, που θα κινείται γύρω στα 2.400 ή 2.200 ευρώ, ενώ στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν απέκλειαν το «πλαφόν»  αυτό να φτάσει και στα 2.100  ή 2.000 ευρώ.
Από το ποσό αυτό έως τα 1.000 ευρώ θα υπάρξουν κλιμακωτές μειώσεις, ενώ δεν θα πειραχτούν οι λεγόμενες χαμηλές συντάξεις, οι οποίες -σύμφωνα με την Κυβέρνηση- είναι αυτές των 1.000 ευρώ και κάτω.
Επίσης σημαντικές θα είναι οι περικοπές των επιδομάτων. Κορυφαία κυβερνητική πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι ανέγγιχτα θα μείνουν μόνον το ΕΚΑΣ και το Επίδομα Ανεργίας.
Ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος συναντήθηκε επίσης χθες με τον κ. Σαμαρά, δεν επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκε και αυτό το θέμα και επανέλαβε, ότι στόχος του Υπουργείου του είναι οι περικοπές ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη διετία.
Στο πακέτο των μέτρων, που αφορούν τη διετία 2013-2014 εντάσσεται και η μελέτη που έχει εκπονήσει το ΚΕΠΕ για την επιβολή πλαφόν, που δεν θα υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ ανά ασφαλισμένο στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πληροφορίες που διοχετεύονται προς τον Τύπο, ακόμη θέλουν στη σημερινή Σύσκεψη Κορυφής να τεθούν επίσης θέματα που αφορούν την άμεση εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ (ήδη Υπουργοί έχουν στείλει εγγράφως σχετική οδηγία στους επικεφαλής των Κρατικών Φορέων), ενώ ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει την τελική λίστα «ισοδύναμων μέτρων», που έχουν βρεθεί από την Κυβέρνηση, προκειμένου να περισωθούν τα ειδικά μισθολόγια ή -όπως τόνιζε χθες μέλος του οικονομικού επιτελείου- όσα από αυτά είναι δυνατόν να διατηρηθούν.

Η «γραμμή άμυνας» της Κυβέρνησης απέναντι στην ΤΡΟΪΚΑ αφορά τους ένστολους (ΕΛ.ΑΣ. / Ενοπλες Δυνάμεις), που χαρακτηρίζονται ως μάχιμοι.

Τέλος, στην ατζέντα της Σύσκεψης περιλαμβάνεται ακόμη η λίστα με τις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες θέλει να προχωρήσει τάχιστα η Κυβέρνηση, αλλά και το κλείσιμο – συγχώνευση κρατικών φορέων, σχεδιασμός, που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται.

Οι Π.Π. ΣΙΕ παρατηρούσαν σε σχέση με τα μέτρα ότι :

Πρώτον η προσεκτική μελέτη τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το «δόλωμα» των 31 δις € και η απειλή της αποβολής από την Ευρωζώνη, λειτούργησε καταλυτικά, προκειμένου η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη «σφαγή» – λίγο πολύ – ίσως ΟΛΩΝ!
Όμως το πρωτείο σε θυσίες καλούνται άλλη μία φορά να έχουν οι ανήμποροι και οι συνταξιούχοι, γιατί φαίνεται ότι θεωρούνται ότι εντάσσονται στις Ομάδες, που δεν διαθέτουν πειστική ή πιεστική δύναμη αντίδρασης και συνεπώς, εύκολα κάθε Κυβέρνηση μπορεί να τους » σφάξει » χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανένα!

Δεύτερον η μεθοδολογία της ΤΡΟΪΚΑ πρέπει να έχει πείσει και τον πιο δύσπιστο, πως δεν βρισκόμαστε στην τελευταία «σφαγή», αλλά σε μια από τις πολλές που αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν και για τις οποίες καμιά εγγύηση επιβίωσης δεν εξασφαλίζει καμιά κατηγορία ή τάξη και κανένα άτομο.

Για αυτό η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της  και να υπολογίσει ότι μπορεί άριστα να λειτουργήσει η οποιαδήποτε παρόμοια στάση της, σαν το ‘φυτίλι» ενός «Κοινωνικού Ξεσηκωμού»  απέναντι στον οποίο να μη διαθέτει κανένα τρόπο αντίδρασης και άμυνας.

Τρίτον η Κυβέρνηση δηλαδή πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να δώσει στην ΤΡΟΪΚΑ το μήνυμα ότι δεν είναι έτοιμη να θυσιάσει τα πάντα, μόνο και μόνο γιατί όλοι λίγο πολύ θέλουν την παραμονή στην Ευρωζώνη και το Ευρώ και πάνω σε αυτόν το βωμό είναι έτοιμοι να θυσιάσουν ως άλλη «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ» την Ελλάδα.
Και πάνω σε αυτό να χαράξει «κόκκινη γραμμή» με έτοιμη την Ελλάδα όχι μόνο να δώσει τη ΜΑΧΗ .. αλλά και να ΠΕΣΕΙ!!!