ΚΟΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ
ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ

panagoulis_mnimosyno

Πέρασαν ήδη 30 χρόνια από την ημέρα (1η Μαΐου 1976) που ο αδόκητος θάνατος του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ, βουλευτή της Β΄ περιφέρειας της Αθήνας, χτύπησε σαν κεραυνός και συγκλόνισε τις ψυχές των ανθρώπων στα πέρατα της Ελλάδας και του κόσμου. Ο απροσδόκητος θάνατός του επανέφερε στις μνήμες και τη συνείδηση των Ελλήνων την απόπειρα Τυραννοκτονίας, αλλά και ολόκληρο τον τιτάνιο Αντιδικτατορικό Αγώνα, που διεξήχθη στη διάρκεια της επταετίας, από τους λίγους, που εκπροσωπούσαν τους πολλούς κατά της χούντας.

Το Θρησκευτικό Μνημόσυνο θα τελεστεί στον τάφο του ήρωα της Αντιδικτατορικής Αντίστασης – όπως κάθε χρόνο – την 1η Μαίου 2006, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00 στο Α’ Νεκροταφείο.

Η Πολιτική Μνήμη του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ θα τιμηθεί στην Ημερίδα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974) που οργανώνεται στις 3 Μαΐου 2006, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00 στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Β. Σοφίας & Ριζάρη) με θέμα τον αγώνα εναντίον της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.

Το Δ.Σ. της «ΠΝΥΚΑΣ – 21ος Αιώνας» και οι συναγωνιστές του σας καλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις πιο πάνω εκδηλώσεις.

  • *****************************************************************************************

ΚΟΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 60Η ΕΠΕΤΕΙΟ
ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΚΑΙ ΤΩΝ 40 ΧΡΟΝΩΝ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΝΕΝΔΟΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η πρώτη επέτειος γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην Ευρώπη. Νικητές και Ηττημένοι έσπευσαν στη Μόσχα για να γιορτάσουν την κατάρρευση του Ναζισμού, αναγνωρίζοντας τη συμβολή και τις θυσίες του Ρωσικού Λαού (20 εκατομμύρια νεκροί και υπερδιπλάσιοι ακρωτηριασμένοι και ανάπηροι) στη συμμαχική νίκη, που αποδείχτηκε τελικά νίκη όλων των Λαών.
Νικητών και Ηττημένων.

Στην Ελλάδα, πέρα από την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στις τελετές της Μόσχας, η επέτειος πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, σαν «εξωτερικό» γεγονός, παρόλο ότι καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν αντιστάθηκε με τις θυσίες, την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της Ελλάδας και δεν πρόσφερε τόσα πολλά στον κοινό αγώνα.
Όταν άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, πολύ μεγαλύτερες σε πληθυσμό και στρατιωτική ισχύ, κατέρρευσαν μέσα σε λίγες μέρες, η Ελλάδα αντιστάθηκε επί 7 ½ μήνες, μια καθυστέρηση που αποδείχτηκε αποφασιστικής σημασίας για τη ρωσική άμυνα και μοιραία για τον Hitler.

Απαρατήρητα και «πολιτικά ασχολίαστα» πέρασαν επίσης σημαντικά γεγονότα και επέτειοι στην πενταετία 2001-2005, όπως, π.χ. τα 40 χρόνια από την εποχή που ο Γεώργιος Παπανδρέου κήρυξε και ηγήθηκε των δύο ανένδοτων αγώνων για τη Δημοκρατία χωρίς τους οποίους μπορούμε να φανταστούμε τι είδους «Δημοκρατία» θα είχαμε σήμερα.

Η 1η Νοεμβρίου 1968 είναι μια άλλη σημαντική ημερομηνία.
Την «ώρα του μεσονυκτίου», σε μια εποχή πού όλα «τα σκίαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» και η χούντα των επίορκων και ξενοκίνητων αξιωματικών πίστευε ότι βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής της, ο Γεώργιος Παπανδρέου, δεσμώτης της, και νεκρός διέγειρε το Λαό.

Η κηδεία του μετατρέπεται στην πιο μαζική και δυναμική εξέγερση κατά της χούντας. Πάνω από 500.000 λαού κατακλύζουν τους δρόμους από τη Μητρόπολη μέχρι το νεκροταφείο φωνάζοντας «ΖΕΙ, ΑΘΑΝΑΤΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.» Η είδηση και φωτογραφίες μεταδίδονται από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και η παγκόσμια κοινή γνώμη πληροφορείται πόσο μισητό, αναξιόπιστο και γελοίο είναι για τον Ελληνικό Λαό το καθεστώς της χούντας.

ceb3cf80

Πέντε χρόνια αργότερα ο Παπανδρέου επανέρχεται. Η χούντα, κάτω από την πίεση των Η.Π.Α. για «εκδημοκρατισμό» κατά το «Τουρκικό πρότυπο» πολιτικοποιείται και δίνει σχεδόν γενική αμνηστία. Φυλακισμένοι και εξόριστοι αφήνονται ελεύθεροι. Η χούντα πιστεύει ότι ενισχύει έτσι την εικόνα ενός καθεστώτος που έχει σταθεροποιηθεί και δεν φοβάται κανέναν.

Η πρώτη όμως πράξη των αμνηστευθέντων δεν είναι αυτή που περίμενε το καθεστώς. Αντί να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τη μεγαθυμία του καθεστώτος, πρωτοστάτησαν, στις 3 Νοεμβρίου 1973, στο μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου που μετατράπηκε, όπως και η κηδεία του το 1968, σε μαζική αντίσταση κατά της χούντας.

cebaceb7ceb4ceb5ceafceb1-ceb1cf80

Μέσα σ΄αυτό το κλίμα γενικής περιφρόνησης και απομόνωσης του καθεστώτος εκδηλώνεται η εξέγερση της Νομικής, το κίνημα του Ναυτικού και ακολουθεί και το Πολυτεχνείο. Το καθεστώς καταρρέει χωρίς να έχει εκπληρώσει την κύρια αποστολή του που το έφερε στην εξουσία.

Την τριχοτόμηση και ουσιαστικά παράδοση της Κύπρου στον Τουρκικό επεκτατισμό. Μετά την αποτυχία της δολοφονίας του Μακαρίου, η νέα χούντα των Ιωαννίδη-Γκιζίκη δεν έχει λόγο ύπαρξης. Παραδίδεται στη «μεταπολίτευση» με έναν όρο που έθεσε η υπερδύναμη.

Να διαφοροποιηθεί η μεταχείριση των πρωταιτίων. Η πρώτη χούντα που περιορίστηκε στην απόσυρση της Ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο χωρίς να προχωρήσει στη δολοφονία του Μακαρίου να τιμωρηθεί σκληρότερα από τη δεύτερη που το επιχείρησε, έστω χωρίς επιτυχία, ακολουθώντας τις οδηγίες του Kissinger: «eliminate Makarios and two States». Η ερμηνεία «του στιγμιαίου» του εγκλήματος της κατάλυσης της Δημοκρατίας επιβεβαιώνει ότι ο όρος έγινε δεκτός.

Στη μεταπολίτευση ο ρόλος και η συμβολή του Γεωργίου Παπανδρέου στη Δημοκρατία και στο Σοσιαλισμό «ξεχάστηκε» μπροστά στις σκοπιμότητες πολιτικών συμμαχιών για την κατάληψη της περιπόθητης εξουσίας που σε αρκετές περιπτώσεις είχε και σημαντικά συλλογικά αλλά και προσωπικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Oι αγώνες του Γεωργίου Παπανδρέου για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό αναπτύχθηκαν, όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, μέσα σε ένα κλίμα εχθρικής αντιπαλότητας τόσο με τη δεξιά όσο και με την άκρα αριστερά. Η αντιπαλότητα όμως αυτή δεν είχε προσωπικά ή κομματικά κίνητρα ή σκοπούς. Τόσο οι προτάσεις του Παπανδρέου όσο και οι αντιπροτάσεις των πολιτικών του αντιπάλων δεν είναι τίποτε άλλο παρά το διαλεκτικό υλικό κριτικής αξιολόγησης της ιστορικής εξέλιξης αυτής της χώρας, την αξία του οποίου θα κρίνει μόνο η ιστορία.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής π.χ., θέτοντας καθεστωτικό και προκηρύσσοντας το Δημοψήφισμα, πιστώνεται ιστορικά ότι απάλλαξε τη χώρα από ένα θεσμό που ήταν υπαίτιος για μεγάλες εθνικές συμφορές, μειοδοσίες, διαιρέσεις του ‘Έθνους και του Λαού και αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις. Θα μπορούσε όμως να πετύχει το διπλό αυτό σκοπό αν δεν είχε προηγηθεί ο «επαίσχυντος», κατά το χαρακτηρισμό του, ανένδοτος αγώνας του Γεωργίου Παπανδρέου;

Έχει έρθει η ώρα να ξαναδούμε και να αξιολογήσουμε την ιστορία μας με αντικειμενικότητα και νηφαλιότητα.

Ο Απόστολος Παπαδόπουλος, ιστορικό στέλεχος των Νεολαιών του Κέντρου Ο.Ν.Ε.Κ. και Ε.ΔΗ.Ν., ιδρυτής και «ψυχή» του Λαϊκού Πανεπιστημίου ΞΕΚΟΙΝΑ στο Αιγάλεω, αναθέτει στην Πρόεδρο των Ελλήνων γλυπτών να φιλοτεχνήσει άγαλμα του Γεωργίου Παπανδρέου.

Επί δέκα χρόνια περιφέρεται στους Δήμους της Αττικής, αρχίζοντας από την Αθήνα, για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την τοποθέτησή του. Όλοι τον συγχαίρουν για την πρωτοβουλία του, όλοι «μελετούν» το θέμα, αλλά με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες δεν βρίσκουν την «κατάλληλη» στιγμή ή χώρο.

Τελικά, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές αναδεικνύεται Δήμαρχος Αιγάλεω ο Δημήτριος Καλογερόπουλος, ένας νέος πολιτικός που ενώ δεν έχει ζήσει τα γεγονότα των δύο ανένδοτων αγώνων και δεν ανήκει ιστορικά στον πολιτικό χώρο του Γεωργίου Παπανδρέου αναγνωρίζει ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν ανήκει πλέον σε κόμματα ή παρατάξεις αλλά στην ιστορία του Έθνους και του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Όχι μόνο βρίσκει τον κατάλληλο τόπο και χρόνο για την τοποθέτηση του αγάλματος αλλά θέτει υπό την Αιγίδα του την λαμπρή τελετή των αποκαλυπτηρίων που έλαβε χώρα την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2005.

Κύριος ομιλητής στην τελετή των αποκαλυπτηρίων ήταν ο Ε. Βερυβάκης, τελευταίος Πρόεδρος της Ο.Ν.Ε.Κ., τ. Υπουργός και Βουλευτής, ο οποίος με αδρές γραμμές περιέγραψε την προσφορά και τους αγώνες του Γεωργίου Παπανδρέου για την Ελλάδα, τη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και το Δημοκρατικό Σοσιαλισμό για τον οποίο ο Παπανδρέου δεν περιορίζεται σ΄έναν απλό επιθετικό προσδιορισμό αλλά τον προσδιορίζει – σε αντιπαράθεση με την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά – ως την ολοκληρωμένη μορφή Δημοκρατίας στις τρεις κύριες εκφάνσεις της συλλογικής ζωής: την πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική.

Δύο ομιλίες του Βερυβάκη στο πιο πάνω θέμα και η συμβολή του Δρ. Αριστείδη Πάνου με ειδικό κεφάλαιο για το Β΄ Ανένδοτο Αγώνα αποτελούν το βασικό υλικό του βιβλίου «Ελευθέριος Βερυβάκης, ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΙΤΣΟ ΕΝΟΣ ΗΓΕΤΗ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, 1888-1968» (Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2005), το οποίο συμπληρώνεται με ιστορικά κείμενα και αποσπάσματα ομιλιών του Γ. Παπανδρέου.

cf80cebfcebbceb9cf84ceb9cebacebf-cf83cebaceafcf84cf83cebf-ceb3cf80

Τα κύρια χαρακτηριστικά του βιβλίου είναι:

(α) Η λιτότητα

Οι συγγραφέας περιορίζεται στις μεγάλες ιστορικές στιγμές της Ελλάδας στις οποίες ο Γεώργιος Παπανδρέου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο αποφεύγοντας την απεραντολογία της καθημερινότητας.

(β) Η αντικειμενικότητα

Παρόλο ότι ο Βερυβάκης γνώρισε προσωπικά και συνεργάστηκε σαν Πρόεδρος της Νεολαίας με το Γεώργιο Παπανδρέου, δεν υποκύπτει στον πειρασμό της συγγραφικής αξιοποίησης αυτής της γνωριμίας. Ότι αναφέρει βασίζεται αποκλειστικά σε πηγές αδιαμφισβήτητης αντικειμενικότητας και σε κείμενα και λόγους του ίδιου του Γ. Παπανδρέου.

(γ) Ο σκοπός του βιβλίου

Όπως έχει τονίσει ο συγγραφέας σκοπός του δεν ήταν η παρουσίαση μιας «αγιογραφίας» ή ενός «επιτάφιου θρήνου» για τον Γ. Παπανδρέου αλλά η συλλογή ιστορικού υλικού χρήσιμου για μια δημόσια συζήτηση για τα διδάγματα του χτες για το σήμερα και το αύριο αυτού του λαού και αυτού του τόπου.

Καθώς το βιβλίο ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία και στους σκοπούς της, η ΠΝΥΚΑ συμμετέχει στις παρουσιάσεις του βιβλίου και τις δημόσιες συζητήσεις που επακολουθούν.

Οι παρουσιάσεις που έχουν γίνει αναφέρονται στις σελ. 35 κ.ε. Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων τα πρακτικά των συζητήσεων θα εκδοθούν σε ιδιαίτερο τεύχος με τίτλο:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Λόγοι – Αντίλογοι

***************************************************************************************************

Παρουσιάσεις του βιβλίου του Ε. Βερυβάκη

«Το πολιτικό σκίτσο ενός ηγέτη. Γεώργιος Παπανδρέου,
Πρωθυπουργός, 1888-1968»

ΗΜΕΡΑ, ΠΟΛΗ, ΟΜΙΛΗΤΕΣ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ της συζήτησης

Αθήνα, 25.04.2005
Αίθουσα Λόγου
Στοά του Βιβλίου

Απόστολος Κακλαμάνης, Βουλευτής, τ. Πρόεδρος της Βουλής. 1ος Πρόεδρος της Ο.Ν.Ε.Κ.
Νικόλαος Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής τ. Πρόεδρος του Συνασπισμού, Γραμμ. Οργανωτικού της Ε.ΔΗ.Ν.
Νικόλαος Νικολαΐδης, Οικονομολόγος, τ. Γ.Γ. της Κ.Ε.  της Ε.ΔΗ.Ν.
Αναστάσιος Πεπονής, τ. Υπουργός-Βουλευτής.
Συντονιστής: Βίκτωρ Νέττας, Δημοσιογράφος

Πρακτικά από απομαγνητοφώνηση
25ης Απριλίου 2005

Λαμία, 16.05.2005
Βιβλιοπωλείο «ΛΥΧΝΑΡΙ»

Πλατεία Λαού

Παναγιώτης Κρητικός, τ. Αντιπρόεδρος Βουλής-Βουλευτής
Στέργιος Κατηχωρίτης, τ. Νομάρχης Αχαΐας
Νικόλαος Νικολαΐδης, Οικονομολόγος, τ. Γ.Γ. της Κ.Ε. της Ε.ΔΗ.Ν.
Δημήτριος Παφίλης, Οικονομολόγος, μέλος Κ.Π.Ε. του Συνασπισπισμού, τ. Πρόεδρος ΟΤΟΕ
Συντονιστής: Ιωάννης Καζάζης

Αιγάλεω, 20.05.2005
Πνευματικό Κέντρο του Δήμου
Αίθουσα Γιάννη Ρίτσου

Παναγιώτης Κρητικός, τ. Αντιπρόεδρος Βουλής-Βουλευτής
Περικλής Νεάρχου, τ. Σύμβουλος Εξωτ. Πολιτικής του Α. Παπανδρέου
Νικόλαος Νικολαΐδης, Οικονομολόγος, τ. Γ.Γ. της Κ.Ε.  της Ε.ΔΗ.Ν.
Γεώργιος Πρασιανάκης, Δικηγόρος, τ. Βουλευτής – Πρόεδρος Παγκρητίου Ένωσης
Συντονιστής: Ιωάννης Ελ. Διακογιάννης (+), Δημοσιογράφος

Πάτρα
24.05.2005
Αίθουσα παρουσιάσεων
Βιβλιοπωλείου  » DISCOVER- ΠΑΠΑΣΩΡΗΡΙΟΥ»

Παναγιώτης Κρητικός, τ. Αντιπρόεδρος Βουλής-Βουλευτής
Στέργιος Κατηχωρίτης, τ. Νομάρχης Αχαΐας
Νικόλαος Νικολαΐδης, Οικονομολόγος, τ. Γ.Γ. της Κ.Ε. της Ε.ΔΗ.Ν.
Μαρία Μασσαρά, γιατρός, τ. Νομαρχιακή Σύμβουλος Αχαΐας
Συντονιστής : Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος, Δημοσιογράφος

Θεσσαλονίκη, 3.06.2005
Αίθουσα Παρουσιάσεων
Βιβλιοπωλείου «ΜΑΛΛΙΑΡΗ»

Παναγιώτης Κρητικός, τ. Αντιπρόεδρος Βουλής-Βουλευτής
Κωνσταντίνος Τριαρίδης, τ. Υπουργός – Βουλευτής, Καθηγητής Πανεπιστημίου
Νικόλαος Νικολαΐδης, Οικονομολόγος, τ. Γ.Γ. της Κ.Ε. της Ε.ΔΗ.Ν.
Στυλιανός – Άγγελος Παπαθεμελής, Βουλευτής, τ. Υπουργός
Δημήτριος Παφίλης, Οικονομολόγος, μέλος Κ.Π.Ε. του Συνασπισμού, τ. Πρόεδρος ΟΤΟΕ
Συντονιστής: Αντώνιος Κούρτης, Δημοσιογράφος

ΠΡΑΚΤΙΚΑ  3ης Ιουνίου 2005…

Ηράκλειο
3.10.2005
Αίθουσα Τεχνικού Επιμελητηρίου

Δημήτριος Αποστολάκης, τ. Υπουργός, Πτέραρχος ε.α., τ. Αρχηγός Γ.Ε.Α.
Φοίβος Ιωαννίδης, τ. Υπουργός – Βουλευτής
Νικόλαος Νικολαΐδης, Οικονομολόγος, τ. Γ.Γ. της Κ.Ε. της Ε.ΔΗ.Ν.
Νικόλαος Σκουλάς, τ. Υπουργός – Βουλευτής
Συντονιστής : Μανόλης Καρέλλης, τ. Δήμαρχος-Ευρωβουλευτής

Ρέθυμνο
4.10.2005
Λύκειο Ελληνίδων

Γεώργιος Αγγελιδάκης, Ιατρός
Νικόλαος Νικολαΐδης, Οικονομολόγος, τ. Γ.Γ. της Κ.Ε.  της Ε.ΔΗ.Ν.
Στυλιανός Πετροπουλάκης, Πτέραρχος ε.α.
Γεώργιος Πρασιανάκης, Δικηγόρος, τ. Βουλευτής, τ. Πρόεδρος Παγκρήτιας Ένωσης
Λίτσα Χατζοπούλου, Πανεπιστημιακός
Συντονιστής:  Ιωάννης Χαλκιαδάκης, Εκδότης «Ρεθυμνιώτικων Νέων»

Χανιά
5.10.2005
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου

Ιωάννης Κλωνιζάκης, τ. Δήμαρχος Χανίων
Ιωσήφ Μιχελογιάννης, τ. Βουλευτής
Νικόλαος  Νικολαΐδης, Οικονομολόγος, τ. Γ.Γ. της Κ.Ε.  της Ε.ΔΗ.Ν.
Γεώργιος Πρασιανάκης, Δικηγόρος, τ. Βουλευτής, τ. Πρόεδρος Παγκρήτιας Ένωσης
Συντονιστής: Αντώνιος Γκαζής, Δικηγόρος, τ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων

Καβάλα, Δημοτική Βιβλιοθήκη
31.10.2005

Αλέξανδρος Δαμιανίδης, τ. Υπουργός – Βουλευτής
Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, τ. Υπουργός – Βουλευτής
Νικόλαος Νικολαΐδης, Οικονομολόγος, τ. Γ.Γ. της Κ. Ε.  της Ε.ΔΗ.Ν.
Στυλιανός – Άγγελος  Παπαθεμελής, Βουλευτής, τ. Υπουργός
Αναστάσιος Πεπονής, τ. Υπουργός – Βουλευτής
Συντονιστής: Ιωάννης Χατζηεμμανουήλ, Δημοσιογράφος

Δήμος Βύρωνα
7.11.2005
Πνευματικό κέντρο

Γεώργιος Ανωμερίτης, Βουλευτής, τ. Υπουργός
Στέργιος Κατηχωρίτης, τ. Νομάρχης Αχαΐας
Γεώργιος – Αλέξανδρος Μαγκάκης, τ.Υπουργός – Βουλευτής, Καθ. Πανεπιστημίου
Νικόλαος Νικολαΐδης, Οικονομολόγος, τ. Γ.Γ. της Κ.Ε.  της Ε.ΔΗ.Ν.
Συντονιστής : Απόστολος Χριστοδούλου, Δικηγόρος

Δήμος Αγίου  Δημητρίου
1.11.2005
Πολιτιστικός Οργανισμός

Μιχαήλ Βαρδάνης, Στρατηγός ε.α., Πρόεδρος Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.)
Ευστάθιος Γιώτας, τ.Υπουργός – Βουλευτής
Γεώργιος-Αλέξανδρος Mαγκάκης, τ. Υπουργός-  Βουλευτής, Καθ. Πανεπιστημίου
Νικόλαος Νικολαΐδης, Οικονομολόγος, τ. Γ.Γ. της Κ.Ε. της Ε.ΔΗ.Ν.
Ευστάθιος Παναγούλης, τ. Υπουργός – Βουλευτής
Συντονιστής: Παντελής Ειρηνάκης, Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου

Δήμος Χαλανδρίου
21.11.2005
Αετοπούλειο Πνευματικό  Κέντρο

Επαμεινώνδας  Ζαφειρόπουλος (+), τ. Βουλευτής, τ.Πρόεδρος Δικηγ. Συλλόγου Αθηνών
Στέργιος Κατηχωρίτης, τ. Νομάρχης Αχαΐας
Νικόλαος Νικολαΐδης, Οικονομολόγος, τ. Γ.Γ. της Κ.Ε. της Ε.ΔΗ.Ν.
Γεώργιος Πρασιανάκης, Δικηγόρος, τ. Βουλευτής, τ. Πρόεδρος Παγκρήτιας Ένωσης
Νεοκλής Σαρρής, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Ε.ΔΗ.Κ.
Συντονιστής: Δρ. Αριστείδης Πάνος, Πολιτειολόγος

Δήμος Καλλιθέας
8. 2. 2006
Πολιτιστικός  Οργανισμός

Γεώργιος Ανωμερίτης, Βουλευτής, τ. Υπουργός
Δημήτριος Αποστολάκης, Βουλευτής, τ. Υπουργός, Πτέραρχος ε.α., τ. Αρχηγός Γ.Ε.Α.
Θεόδωρος Δαμιανός, Βουλευτής, τ. Υπουργός
Στέργιος Κατηχωρίτης, τ. Νομάρχης Αχαΐας
Νικόλαος Νικολαΐδης, Οικονομολόγος, τ. Γ.Γ. της Κ.Ε. της Ε.ΔΗ.Ν.
Γεώργιος Πρασιανάκης, Δικηγόρος, τ. Βουλευτής, τ. Πρόεδρος Παγκρήτιας Ένωσης
Συντονιστής: Δρ. Αριστείδης Πάνος, Πολιτειολόγος

Δήμος Φιλοθέης
15.2.2006
Αίθουσα Δημαρχείου

Θεόδωρος Κασσίμης, Βουλευτής Ν.Δ.
Στέργιος Κατηχωρίτης, τ. Νομάρχης Αχαΐας
Νικόλαος  Κωνσταντόπουλος, τ. Πρόεδρος Συνασπισμού, Βουλευτής
Αναστάσιος Πεπονής, τ. Υπουργός – Βουλευτής
Άρης Σπηλιωτόπουλος, Βουλευτής Ν.Δ.
Συντονιστής : Δρ. Αριστείδης Πάνος, Πολιτειολόγος

Δήμος Δράμας
26.5.2006
Δημοτικό Ωδείο

Σωκράτης Δημητριάδης, τ. Νομάρχης Δράμας, τ. Δήμαρχος Δράμας
Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, τ. Υπουργός – Βουλευτής
Αλέξανδρος Δαμιανίδης, Οικονομολόγος, τ. Υπουργός – Βουλευτής
Νικόλαος Νικολαΐδης, Οικονομολόγος, τ. Γ.Γ. Κ.Ε. Ε.ΔΗ.Ν.
Ευστάθιος Παναγούλης, τ. Υπουργός -Βουλευτής
Γεώργιος Παρασιανάκης, Δικηγόρος, τ. Βουλευτής, τ. Πρόεδρος Παγκρήτιας Ένωσης
Συντονιστής : Γιάννης Χατζηεμμανουήλ, Δημοσιογράφος