ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2011

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Ο ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ;

Οι New York Times αποκαλύπτουν, ότι μέλη της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης συναντήθηκαν με τους δικηγόρους του Στρος Καν, προχθές την Πέμπτη για να συζητήσουν το ενδεχόμενο να αποσυρθούν οι κατηγορίες για κακούργημα που τον βαραίνουν.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σύμφωνα με δύο Αξιωματούχους της Αστυνομίας, αν και τα ιατροδικαστικά στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε σεξουαλική επαφή ανάμεσα στον 63χρονο Γάλλο Πολιτικό και την καμαριέρα, η γυναίκα αυτή επανειλημμένα είπε ψέμματα και οι εισαγγελείς δεν πιστεύουν πια όλα αυτά που έχει καταθέσει.

Οι New York Times αποκαλύπτουν, ότι οι Εισαγγελείς εντόπισαν ανακρίβειες στην αίτηση για παροχή ασύλου, που είχε κάνει η 32χρονη γυναίκα από τη Γουινέα, καθώς και πιθανή ανάμειξή της σε εγκληματικές ενέργειες, όπως διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Νομικοί παρατηρητές, μετά την πιο πάνω εξέλιξη προβλέπουν μετά βεβαιότητας, ότι η πιο πάνω υπόθεση οδηγείται σε «κλείσιμο», εξέλιξη η οποία εξάλλου επιδιώκεται πια και από τις ΗΠΑ – οι οποίες στο βάθος κίνησαν και ολόκληρη την υπόθεση – αφού έχουν οριστικά τελειώσει και ησυχάσει από τον ως φαίνεται «ενοχλητικό» Ντομινίκ Στρος Καν, του οποίου η περιπέτεια είχε αρχή το «ξήλωμα» του από το ΔΝΤ και τέλος την ανάδειξη εις την θέση του της Γαλλίδας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ξεκινά από προχθές που εξελεγει πρόεδρος του ΔΝΤ μια νέα καριέρα.

Η πιο πάνω υπόθεση, όπως είναι φυσικό – έχει τα χαρακτηριστικά της εκκαθαρίσεως λογαριασμών μεταξύ γκάνστερς – μιλά από μόνη της και λέει, ότι στους μεγάλους θεσμούς και οργανισμούς χρήματος σήμερα κυριαρχούν οι κανόνες του υπόκοσμου που δίδουν και τον τόνο της σημερινής σφραγίδας στις οικουμενικές – ιδιαίτερα οικονομικές – εξελίξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΘΩΟΣ…

Σε πείσμα των όσων περιελάμβανε το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για την «Υπόθεση των Υποβρυχίων», με το οποία προτεινόταν η παραπομπή του σε Ειδικό Δικαστήριο, ο Άκης Τσοχατζόπουλος πρώην Υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε αθώος, ισχυριζόμενος ότι το πόρισμα αποτελεί «μνημείο πλαστογράφησης της αλήθειας».

Ταυτόχρονα ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για να «αποκαλύψει» την πολιτική του δίωξη με νομικό «μανδύα», ενώ υποστήριξε, ότι η παράσταση αυτή θα έχει απρόσμενο τέλος για τους αφανείς και εμφανείς πρωταγωνιστές της.

Η Βουλή μετά την 20λεπτη ομιλία του στην Ολομέλεια, όπου έκανε λόγο για «σκευωρία» και «ανήθικο κατηγορητήριο», ψήφισε επί της ενοχής του παραπεμπόμενου και με 216 θετικούς ψήφους για την παθητική δωροδοκία και 215 για την κατηγορία ότι άντλησε παράνομα περιουσιακά ωφελήματα από την εταιρεία «Φέροσταλ» για τη διευκόλυνσή της , παρέπεμψε τον κατηγορηθέντα στην Ειδική Ανακριτική Επιτροπή, που αξιώνει ο Νόμος και το Σύνταγμα για πρώην Υπουργούς.

Η συνέχεια θα ακολουθήσει μετά τον καθορισμό των Εισαγγελέων και των Δικαστών, που θα ορισθούν από τον Άρειο Πάγο και θα αναλάβουν την επόμενη φάση της διαδικασίας.

ΤΑ ΗΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΚΟΣΜΟ

Οι αποκαλύψεις στη δράση υψηλόβαθμων παραγόντων του ποδοσφαίρου – μολονότι βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της έρευνας και διατύπωσης κατηγοριών κατά δεκάδων παραγόντων και υπερπαραγόντων – έχουν πείσει τους πάντες – που εξάλλου μέσα από επίμονες φήμες ήταν ήδη έτοιμοι να πεισθούν – ότι το ποδόσφαιρο και όχι μόνο εκ του αθλητισμού «κολυμπούν» στο υπόκοσμο και τον κόσμο του εγκλήματος, που αγωνίζεται με «νύχια και με δόντια» να πρωταγωνιστεί γιατί έχει καταλάβει, ότι έτσι μπορεί να βάζει ευκολότερα στο χέρι μυθώδη ποσά, με όπλο την απάτη στην οποία έχει ιδιαίτερη επίδοση.

Οι πολλές δεκάδες των υπόπτων και υπό κατηγορία, που όμως στα μάτια του Ελληνικού Λαού αποτελούσαν «παράγοντες» της υψηλής άρχουσας τάξης του χρήματος στη σημερινή εποχή της παρακμής και της σήψης, έδωσαν την ευκαιρία στο να «σπάσει» ένα από τα πολλά άρρωστα «κακά σπυριά», που σήμερα ενδημούν στα «ψηλά τμήματα» της ελληνικής κοινωνίας και μάλιστα σε αυτά, που παριστάνουν την αριστοκρατία του χρήματος και του αθλητισμού, που λάμπει – έτσι διατείνονται τα παπαγαλάκια τους – στο παγκόσμιο στερέωμα.

Αν και δεν έχει ακόμη περαιωθεί το στάδιο της έρευνας και της διατύπωσης κατηγοριών, κανένας δεν αμφιβάλει ότι παρόμοιες υποθέσεις ενδημούν σε πολλά άλλα επιμέρους τμήματα του Ελληνικού Αθλητισμού, που προσφέρουν άνετη εκμετάλλευση σε «συμμορίες» που λιμένονται και απομιζούν την Ελληνική Κοινωνία.

Πριν 15 χρόνια…

Πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου σε ηλικία 77 ετών. Ηγετική μορφή της πολιτικής ζωής του τόπου από τη δεκαετία του’60.

Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ από την 3η του Σεπτέμβρη του 1974, επηρέασε βαθύτατα τις πολιτικές επιλογές και την εξέλιξη του τόπου από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ ήρθε το ’81, έπειτα μετά από μια θριαμβική εκλογική νίκη με ποσοστό 48%. Όμως, η παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου στην πολιτική ζωή της χώρας ξεκινά με τη συμμετοχή του στην Ένωση Κέντρου υπό τον πατέρα του Γεώργιο Παπανδρέου από το 1964, όταν και συμμετείχε ως Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και μετέπειτα Υπουργός Αναπληρωτής Συντονισμού της Ενώσεως Κέντρου κατ’ εκείνη την περίοδο, όπου για πρώτη φορά ο Γεώργιος Παπανδρέου ονομάζεται Πρωθυπουργός μετά το θρίαμβο του 53%που σημειώθηκε κατά τις εκλογές του Φεβρουαρίου 1964.

Όμως, η μετέπειτα περίοδος από τη Μεταπολίτευση και μετά έχει επηρεαστεί από την περίοδο της Δικτατορίας, που σαν ξεκίνημα είχε το Στρατιωτικό Πραξικόπημα των Συνταγματαρχών την 21η Απριλίου 1967.

Κατά την πρώτη εκείνη νύχτα χιλιάδες συλλήψεις Ελλήνων πολιτών (υπολογίζονται ότι πλησιάζουν τα 8 χιλιάδες άτομα), ανάμεσα στους οποίου ήταν και μια ευάριθμος ομάδα Ελλήνων πολιτικών – ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Ανδρέας Παπανδρέου – άφησαν ζωηρά τα ίχνη και εις τον ίδιο προσωπικά αλλά και στην πορεία των Αντιδικτατορικών πραγμάτων, τα οποία επιχείρησε κύρια να επηρεάσει με το ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και προσωπικές του παρουσίες σε διάφορα διεθνή όργανα όπως π.χ. το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά τη συζήτηση της Ελληνικής περίπτωσης.

Το ΠΑΚ ίδρυσε στο εξωτερικό (στο Παρίσι) μετά την απελευθέρωσή του από τις φυλακές στις οποίες έμεινε μέχρι τις παραμονές του 1968, όταν και έφυγε από την Ελλάδα για ένα διάστημα που μετά την πτώση της Χούντας και την επάνοδό του από το εξωτερικό στην πατρίδα κινήθηκε αντιδικτατορικά προκειμένου να φυγει η Χούντα από την Εξουσία στην Ελλάδα.

Κατά το διάστημα της κράτησής του στις φυλακές Αβέρωφ κρατούμενοι επίσης στις ίδιες φυλακές ήταν και οι επικεφαλής της πρώτης Αντιστασιακής Οργάνωσης, που συνελήφθη, δικάστηκε και φυλακίστηκε στις ίδιες φυλακές, της ΕΚΔΑ (Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντίστασης), που μετά τη σύλληψη του πρώτου κλιμακίου της εξακολούθησε να λειτουργεί για κάποιο χρονικό διάστημα ως ΔΕΚΑ (Δημοκρατικό Εθνικό Κίνημα Αντίστασης) και ηγεσία είχε εκτός από τον Ελευθέριο Βερυβάκη τους Χαραλαμπόπουλο Ιωάννη, Λιβάνη Αντώνιο, Κατσικόπουλο Τάκη, Πεπονή Αναστάσιο, που κρατήθηκαν όμοια με τον Ανδρέα Παπανδρέου στις φυλακές Αβέρωφ, μέχρι την πρώτη αμνηστία της Χούντας Χριστούγεννα 1967-Πρωτοχρονιά 1968, όταν και αφέθησαν ελεύθεροι.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά την απελευθέρωσή του βγήκε στο εξωτερικό, όπου και δημιούργησε το ΠΑΚ, που είχε κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας, Αντιδικτατορική δράση εκτός και εντός Ελλάδος.

Μετά την επάνοδό του στη χώρα με την Μεταπολίτευση και τη δημιουργία του ΠΑΣΟΚ, η δραστηριότητά του στην Ελληνική πολιτική ζωή, επηρέασε βαθιά τους θεσμούς, έχοντας βάλει τη σφραγίδα του σε όλα τα θέματα της Ελληνικής Εθνικής και Οικονομικο-Πολιτικής ζωής μέχρι σήμερα.

 

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΙΛΗΣΕ…

ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ (άνω και κάτω) ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΛΕΝΕ «ΟΧΙ», ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΛΕΕΙ «ΝΑΙ» … ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Μετά παρέλευση πολλού χρόνου από την προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών της ΑΔΕΔΥ, της ΕΣΗΕΑ, εκπροσώπων των συνταξιούχων και άλλων φορέων, το Συμβούλιο της Επικρατείας – με απόφαση που εξέδωσε χθες 21 Ιουνίου 2011 – αποφάνθηκε, ότι το Μνημόνιο ήταν Συνταγματικά αναγκαίο για τη διάσωση της χώρας.

Επίσης έκρινε, ότι δεν περιορίζει την άσκηση της Εθνικής Κυριαρχίας, αφού η υιοθέτησή του κρίθηκε αναγκαία για να αποφευχθεί ενδεχόμενη χρεοκοπία και γιατί, εξάλλου, δεν υποκαθιστά τα εκ του Συντάγματος Όργανα άσκησης Εξουσίων για την ενίσχυση των προβλεπόμενων λειτουργιών του Κράτους.

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας, που αποφάνθηκαν, ότι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που έγιναν με βάση το Μνημόνιο είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις Διεθνείς Συμβάσεις και για αυτό δεν πάσχουν νομικά, βρισκόντουσαν εν ολομελεία σε πολύωρη συνεδρίαση.

Οι Ανώτατοι Δικαστές επικαλούνται την δύσκολη οικονομική συγκυρία και δημοσιονομική κρίση επισημαίνοντας, ότι «λόγοι δημοσίου συμφέροντος» επιτάσσουν τις περικοπές μισθών και συντάξεων, που παραμένουν μέσα στα «βιώσιμα επίπεδα».

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί – σύμφωνα με την συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών (6-10 δικαστές διατύπωσαν διαφορετική άποψη) σε επιμέρους ζητήματα για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εφαρμογής και την αντιμετώπιση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, που έχει καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της Ελλάδος, μέσω των διεθνών αγορών, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις Ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) αναφερόμενοι στην πιο πάνω απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας παρατηρούσαν ότι η εν λόγω απόφαση αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματολογία της Αντι-Μνημονιακής εκστρατείας, η οποία ανάμεσα στα άλλα πρόβαλε και την «Αντισυνταγματικότητα» του Μνημονίου και των αποφάσεων που ξεκινούσαν και επέστρεφαν σε αυτό, προκειμένου να εφαρμοστούν από τα Όργανα του Κράτους.

O Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ στους «ΦΑΚΕΛΟΥΣ» ζητά …

ΤΙΜΕ ΟUT στην Κομματική «Διαμάχη» για να ψηφιστεί το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ

… για να πάρουμε την 5η δόση

Κοντά στα μεσάνυκτα 14ης προς 15η Ιουνίου 2011 ο π. Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, εμφανίστηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για να πει πολλά και διάφορα, το ζουμί όμως των οποίων ήταν ένα : «πρέπει να πάρουμε τα λεφτά του πρώτου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ και να ανοίξουμε το δρόμο για το δεύτερο, για αυτό θα πρέπει η Ελληνική Βουλή να ψηφίσει το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ. Ως προς όλα τα άλλα όλοι όσοι αντιλέγουν …. έχουν δίκιο».

Με μια λέξη ο Κ. Μητσοτάκης με τον γνώριμο λόγο του…..στον γνώριμο ρόλο του!!!

ΤΑΧΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ?

Ο Αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Οσμάν Κορουτουρκ, κάλεσε την Κυβέρνηση Ερντογάν να διευκρινίσει αν στις Διερευνητικές Επαφές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, οι δυο πλευρές βρίσκονται μπροστά σε συμφωνία για μοιρασιά στο Αιγαίο.
Τα ποσοστά της κάθε χώρας, σύμφωνα με τον Οσμάν Κορουτούρκ, είναι 80-20, μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.
Το Τουρκικό Υπ. Εξωτερικών ούτε διέψευσε, ούτε διαβεβαίωσε τους πιο πάνω ισχυρισμούς, αλλά απάντησε «δεν δίνομε πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, λειτουργούμε στη βάση της εμπιστευτικότητας και δεν έχουμε παραβιάσει ποτέ αυτή την αρχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Σελτζούκ Γιουνάλ.
Στη συνέχεια όμως φέρεται να είπε «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα σημεία που περιλαμβάνονται στη χθεσινή ανακοίνωση του Οσμάν Κουρουτούρκ, σχετικά με τα ζητήματα του Αιγαίου».
Ίδωμεν μετά τις Εκλογές!!!

ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
στην ΕΥΡΩΖΩΝΗ???

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ενώ παρελάμβανε το Βραβείο του Καρλομάγνου από τον Δήμαρχο του Άαχεν, στον εορταστικό λόγο της βράβευσης υποστήριξε «ότι η Ευρωζώνη πρέπει να αποκτήσει ενιαίο Υπουργείο Οικονομικών για όλες τις Χώρες, που ανήκουν σ’ αυτή, το οποίο θα μπορούσε να συντονίσει τις επιμέρους Οικονομικές Ζώνες και Πολιτικές και να εκπροσωπήσει την «Συνομοσπονδία της Ένωσης» σε Διεθνές Επίπεδο».

ΜΙΚΡΟ – ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην ΑΘΗΝΑ
ΜΙΚΡΟ – ΣΥΜΦΩΝΙΑ στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προσερχόταν σε ραντεβού με τον Γιούνκερ, Πρόεδρο του Εurogroup, προκειμένου να επισφραγίσουν τη Συμφωνία της Ελλάδας για ένα νέο Δάνειο, ανάμεσα σ’ αυτή και την ΤΡΟΪΚΑ (Ε.Ε. – ΔΝΤ), ύψους 65 δις € ως το 2014, στην Αθήνα 16 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούσαν ΔΙΑΛΟΓΟ για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που καλούνται μετά από λίγες ημέρες να ψηφίσουν στη Βουλή, διατυπώνοντας έτσι αντιρρήσεις και επικρίσεις για το περιεχόμενο, αλλά και τη διαδικασία του νέου Μνημονίου, αλλά και τα μέτρα που καλούνται να εγκρίνουν με την ψήφο τους και προβλέπονται στο παλιό ή το νέο Μνημόνιο.

Οι «ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ»
των ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΠΛΑΤΕΙΩΝ
απλώνουν σε όλη τη Χώρα

Εξαπλώνονται σε όλη τη Χώρα οι εκδηλώσεις «εξέγερσης», που πρωτο-εκδηλώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος, με αποτέλεσμα τις αποδοκιμασίες κατά των Βουλευτών για τις επιψηφίσεις μέτρων καθ’ υπαγόρευση της ΤΡΟΪΚΑΣ.
Χθες (2-6-2001) στην Κέρκυρα Έλληνες και Ξένοι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές «γιουχαϊστηκαν» και αναγκάστηκαν να «φυγαδευτούν» με καϊκι, ενώ την ίδια μέρα το βράδυ, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής αποκλείστηκε στην Αργυρούπολη των Αθηνών, από πλήθη εξεγερμένων, που μαζεύτηκαν έξω από το ΚΑΠΗ Αργυρούπολης, στο οποίο μιλούσε.
Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-ΣΙΕ), κατέληγαν μετά τις εκδηλώσεις του τελευταίου 10ήμερου, ότι πολύ δύσκολα η Κυβερνώσα Παράταξη και όσοι στήριξαν ή θα στηρίξουν το ΜΝΗΜΟΝΙΟ, θα πετύχουν να κατασιγάσουν τις μικρές ή μεγάλες εξεγέρσεις των απλών ανθρώπων – πέραν των οργανωμένων Κομματικών και Συνδικαλιστικών αντιδράσεων – που πλήττονται από τα μέτρα, που επιβάλλονται από την ΤΡΟΪΚΑ και προσυπογράφονται από την Κυβέρνηση και τη Βουλή.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

  • Γεωργοπούλου Έφη
  • Καμπιτάκη Έρη

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ 2011

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει δεύτερη θητεία στις εκλογές των ΗΠΑ του 2012, ανακοίνωσε μέσω διαδικτύου χθες 4 Απριλίου 2011 ο Μπαράκ Ομπάμα.
Αφού, πέρασε δύσκολες ώρες στο διάστημα από της εκλογής του μέχρι σήμερα ο έγχρωμος ένοικος του Λευκού Οίκου εμφανίζεται τώρα στις δημοσκοπήσεις να προηγείται έναντι όλων των πιθανών Ρεπουμπλικανών αντιπάλων του.
Για αυτό ξεθάρρεψε και ανακοίνωσε τη μελλοντική υποψηφιότητά του για μια δεύτερη θητεία.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ… ΜΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΣΑΝ ΖΗΤΙΑΝΟΥΣ

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής


Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίτζ «προφήτεψε» ότι σε λίγο οι Έλληνες που χρωστούν 1 τρις δολάρια θα αρχίσουν να ζητιανεύουν.
Για όσους παρακολουθούν προσεκτικά τις σχέσεις Ελληνικής-Τουρκικής Κυβερνήσεως το περιφρονητικό φτύσιμο του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης στο πρόσωπο της Ελλάδος δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη.
Όσοι αξιολογούν τον «χαριτόβρυτο» Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Κυβέρνησης Δ. Δρούτσα και σημειώνουν την άξια κάθε περιφρόνησης στάση του απέναντι σε ό,τι μοιάζει σήμερα «Νέο-Οθωμανική Υπεροψία», δεν αιφνιδιάστηκαν καθόλου από την γεμάτη περιφρόνηση δήλωση του Τούρκου Αντιπροέδρου.
Σε παρόμοια δουλοπρεπή στάση Ελλήνων αξιωματούχων απέναντι στους Τούρκους ομόλογούς τους σαν εκείνη που συχνά βλέπουμε απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις δεν είναι δυνατό κανένας – εχθρός ή φίλος – να τρέφει τον οποιοδήποτε σεβασμό.
Συνεπώς, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης αφήστε στην άκρη τον ταλαίπωρο ΠΕΤΑΛΩΤΗ και τα ψελλίσματά του σε παρόμοιες προκλήσεις σαν και αυτές που απρόκλητα εξαπέλυσε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης και σοβαρευτείτε. Εκπροσωπείτε το Ελληνικό Έθνος.

ΛΙΒΥΗ: ΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ… ΑΛΛΑ ΠΩΣ;

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής


Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη έδωσαν σε αρκετούς την αφορμή και την αιτία να μιλάν επίμονα για ανάγκη εξεύρεσης διπλωματικής και πολιτικής – όχι στρατιωτικής – λύσης. Όμως, αυτό είναι κάτι που προέκυψε οψιγενώς και εκ της εξελίξεως στα θέατρα του πολέμου, τα οποία δεν ακολουθούν τους πολεμικούς σχεδιασμούς, όσων ανέλαβαν στρατιωτική δράση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να μας πουν όσοι αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν πολιτική και στρατιωτική λύση, πως την εννοούν και που ακριβώς τραβούν την «κόκκινη γραμμή» που είναι απαραίτητη, προκειμένου να καταφέρει η διεθνής κοινότητα πρώτον να ενοποιήσει τη δράση της και δεύτερον να κινηθεί προς αυτή με αποτελεσματικότητα.
Γιατί αλλιώτικα οι παρόμοιες δηλώσεις είναι «μεγαλοπρεπείς πομφόλυγες», που αποτελούν τα «κρέπια στις κάσες της σφαγής», που στο όνομα των πολιτικών και διπλωματικών λύσεων θα προχωρεί στο μακέλεμα των αντιτιθεμένων παρατάξεων από όσους τάχα ψαχνουν για πολιτική λύση, αλλά δεν ξεχνάν το ξεπάστρεμα όχι μόνο των αντιπάλων αλλά και των αμάχων.

Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ…Ο ΤΡΙΤΟΣ ΣΥΝ-«ΕΤΑΙΡΟΣ» ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Χθες, Τετάρτη 6 Απριλίου 2011, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Χοσέ Σόκρατες, προανήγγειλε επίσημα την είσοδο της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ.
Η Πορτογαλία είναι η τρίτη Ευρωπαϊκή χώρα του Μηχανισμού Στήριξης μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Σε διάγγελμα του Χοσέ Σόκρατες προς τον Πορτογαλικό Λαό είπε, ότι: «Η Κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οικονομική βοήθεια».

Νωρίτερα ο Υπουργός Οικονομικών της Χώρας Φερνάντο Τεξέιρα Ντος Σάντος είχε προαναγγείλει τις εξελίξεις λέγοντας, ότι: «Είναι απαραίτητο να προσφύγουμε στους διαθέσιμους Μηχανισμούς Χρηματοδότησης της ΕΕ».

Για λογαριασμό της ΕΕ ο Όλι Ρεν χαιρέτισε την πιο πάνω απόφαση της Πορτογαλικής Κυβέρνησης, που την χαρακτήρισε «υπεύθυνη κίνηση» για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα και την Ευρώπη.

Η προσφυγή της Πορτογαλίας στην ΕΕ και το ΔΝΤ θα βρεθεί τώρα στην κορυφή της ατζέντας του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που αρχίζει τις αμέσως επόμενες ώρες στη Βουδαπέστη.

Η χώρα εκτιμάται, ότι θα χρειασθεί οικονομική βοήθεια 80 δις ευρώ.

Εξάλλου, η πιο πάνω εξέλιξη δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στους ηγέτες της Ευρωζώνης προκειμένου να συμφωνήσουν στο συνολικό πακέτο λύσης για το Ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Πάνω σε αυτό το ερώτημα – πρόβλημα η τελική απόφαση θα παρθεί στη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Ιουνίου.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ 2010

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ του ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΖ

H WIKILEAKS… επιμένει και αποκαλύπτει !!!

Το νέο «βαθύ λαρύγγι» της Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής, Τζούλιαν Ασάνζ, Ιδρυτή της ιστοσελίδας wikileaks, ο οποίος παραδόθηκε χθες (7-12-2010) οικιοθελώς, στη Scotland yard, κρίθηκε προφυλακιστέος έως τις 14 Δεκεμβρίου, από το Δικαστήριο Γουέστμίστερ της Μ. Βρετανίας.

Σε βάρος του Ασάνζ εκκρεμούσε Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης, που είχε εκδόσει η Σουηδία, για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό δύο γυναικών, που πράγματι ή καθ’ υπόθεση διαπράχθηκαν τον περασμένο Αύγουστο στη Σουηδία. Ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες.

Η κύρια επιδίωξη του Ασάνζ είναι να μην παραδοθεί στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει ότι θα ασκήσουν δίωξη σε βάρος του ως απάντηση στη δημοσίευση εδώ και ημέρες από τη Wikileaks των περίπου 250.000 εγγράφων, της Αμερικανικής Διπλωματίας, που έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τις ΗΠΑ παγκοσμίως.

Πάντως παρά τη σύλληψη και την κράτηση του Ασάνζ η ιστοσελίδα Wiki leaks ανακοίνωσε πως θα εξακολουθήσει να δημοσιεύει τα έγγραφα, που έχει στη διάθεσή της, τα οποία μέχρι στιγμής προκαλούν παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα όσα αποκαλύπτουν σαν «μυστικά» της Αμερικανικής Διπλωματίας και Σχέδια του Αμερικανικού Κράτους. Όσο αφορά αποκαλύψεις για θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα ή άλλα για «νευραλγικά» σημεία της Διεθνούς Πολιτικής, η ιστοσελίδα μας θα παρακολουθεί και θα επανέρχεται συχνά και με διασφαλισμένο κύρος σε όσα φιλοξενούμε.

ΤΟ ΝΕΟ «ΒΑΘΥ ΛΑΡΥΓΓΙ» ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ … ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής


Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε, ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει «αποφασιστικά μέτρα, προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι της κλοπής των 250 χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών εγγράφων, που την εκθέτουν απέναντι στα μάτια συμμάχων χωρών» και που τις προκαλούν αμηχανία και φόβο για όσα μπορούν να ακολουθήσουν τις αποκαλύψεις, που είναι δυνατό να γίνουν κατά τη δημοσιοποίηση των εγγράφων από το wikileaks.

Η απάντηση των αρμόδιων στις απειλές της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, ήταν ότι θα συνεχιστεί η δημοσίευση των εγγράφων «στις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες» και δόθηκε με απτόητο ύφος και με σθένος απάντησης που δε φοβάται.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΕ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος διατύπωσε χθες προς την ΕΕ την πρόταση όπως διαοργανωθεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ-Τουρκίας στα τέλη Ιουνίου ή το Φθινόπωρο του 2011 μετά της εκλογές στην Τουρκία, με στόχο την υιοθέτηση μιας πολιτικής διακήρυξης η οποία θα καθορίζει ένα νέο ειδικό χάρτη, για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με σαφή χρονοδιαγράμματα και ημερομηνίες-στόχους στα οποία θα καθορίζονται επακριβώς ποιες είναι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας και σε τι χρονικά όρια θα πρέπει να εκπληρωθούν.

Στη Σύνοδο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, ζήτησε να συζητηθεί και το θέμα της ημερομηνίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι για την Ελληνική αυτή πρόταση θα ενημερώσει τον Ούγγρο ομόλογό την Τετάρτη στη Βουδαπέστη ενόψει την ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Ουγγαρία την 1/1/2011, ενώ προανήγγειλε και συζητήσεις με την Πολωνία, που θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ το β’ εξάμηνο του 2011.

Βέβαια, ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Κυπριακού και είπε, ότι «η φάρσα θεάτρου από την πλευρά της Τουρκίας» καλώντας την Άγκυρα να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις δήλωσαν, ότι αδυνατούν να αντιληφθούν τη «λογική ή τον παραλογισμό» του Έλληνα Υπουργού των Εξωτερικών, ο οποίος ενώ διαπιστώνει τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Κυπριακό – που είναι «φάρσα θεάτρου» για την οποία εγκαλεί την Άγκυρα εντούτοις απλόχερα και αμνησίκακα παριστάνει το μεσολαβητή των Τουρκικών desiderata στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρώπη, επιχειρώντας να παίξει ένα ακατανόητο παιχνίδι υπέρ των Τουρκικών συμφερόντων κόντρα σε όσα αυτή τη στιγμή ο κορμός της ΕΕ με Γαλλία, Γερμανία και άλλους, επιχειρεί να περάσει σαν πολιτική της ΕΕ.

Τα περίεργα και ακατανόητα έργα του «Υπουργείου Εξωφρενικών» της Ελλάδος κανένας άλλος εκτός από τους αξιωματούχους της Ελληνικής πολιτικής δεν μπορούν να εννοήσουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες, ότι δεν τίθεται θέμα συμφωνίας για το θέμα των 12 μιλίων και πρόσθεσε ότι οι σχετικές συνομιλίες συνεχίζονται, ενώ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε, ότι «οι συνομιλίες (σ.σ. με την Ελλάδα) είναι μυστικές. Δε θεωρώ σωστό να κάνω εκτιμήσεις. Αλλά οι δυο πλευρές τους τελευταίους μήνες επιδεικνύοντας καλή προσέγγιση έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο […] η Ελλάδα είναι γείτονάς μας, θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις. Αλλά στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα. Θα συνεχιστούν οι συνεργασίες για τεθούν υπό εγγύηση τα εν λόγω συμφέροντα».

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις σημείωσαν, ότι οι παρατηρήσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού για τα 12 μίλια έγιναν γιατί κυκλοφόρησε η φήμη, που μάλιστα γράφθηκε, ότι στις μυστικές συνομιλίες ανάμεσα σε αξιωματούχους των δύο πλευρών σε ορισμένα σημεία του Αιγαίου συμφωνούνται τα 12 μίλια, ενώ σε άλλα η «δαντελωτή γραμμή» που συμφωνείται είναι στενότερη υπέρ της Ελλάδας. Για αυτό οι Τούρκοι βάζουν τον Ερντογάν να διαψεύδει οποιαδήποτε φήμη περί συμφωνίας, αλλά ο Αχμέτ Νταβούτογλου τονίζει, ότι αφού βέβαια διασφαλιστούν τα Τουρκικά Ζωτικά Συμφέροντα θα είναι δυνατή η συμφωνία – που ασφαλώς θα διασφαλίζει πλήρως την Τουρκική πλευρά – με την Ελληνική αντιπροσωπεία που διεξάγει τις μυστικές διαπραγματεύσεις.

Σε απλά Νεοελληνικά, αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι διαβεβαιώνουν τους πάντες πως θα εφαρμόσουν το γνωστό κανόνα του Καραγκιόζη «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου». Όσο για αυτό κανείς δεν είχε αμφιβολία γιατί όλοι αμφιβάλουν μόνο για την υπεράσπιση από το Υπουργείο Εξωφρενικών των Ελληνικών Συμφερόντων.

hp style=»text-align: left;»>8 Αυγούστου 2010

Οτιδήποτε αρνητικό κι αν συμβαίνει…

Η GIVING PLEDGE (Δέσμευση Δωρεάς) : ΔΩΡΕΑ ή ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

…η ανακούφιση του πόνου, «απορροφά» την άρνησή της

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Οι δωρεές των δισεκατομμυριούχων, για τις οποίες φέτος προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος, έχουν την εθελοντική υποστήριξη πολλών δεκάδων εξ αυτών στην Αμερική και – σύμφωνα με τους ίδιους που εμφανίζουν τις απόψεις τους με το γνωστό περιοδικό Forbes και τους New York Times– θα αφορούν συνολικό ύψος 600 δις δολαρίων που θα δοθούν για φιλανθρωπικές δραστηριότητες που εγκαινίασαν τον Ιούνιο το ζεύγος Gates και ο Warren Buffet.
Τουλάχιστον 35 δισεκατομμυριούχοι – περιλαμβανομένων διάσημων «φιλανθρώπων» όπως ο Ντέιβτ Ρόκφέλερ και δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπερκ, αλλά και μερικοί άλλοι ή λιγότερο γνωστοί δωρητές όπως ο Λόρι Λόκετ, ιδρυτής της Business Wire, έχουν υποσχεθεί να δωρίσουν τις μισές τους περιουσίες για φιλανθρωπίες συμμετέχοντες σε ένα πρόγραμμα που το ζεύγος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ, εγκαινίασαν τον Ιούνιο, προκειμένου να ενθαρρύνουν τους εύπορους ανθρώπους του πλανήτη να προσφέρουν από την περιουσία τους για φιλανθρωπίες σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Ο εξ αυτών κύριος Λόκεϊ με επιστολή που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του προγράμματος Giving Pledge (Δέσμευση Δωρητών), έγραψε: «ακόμη και στα χειρότερα χρόνια της Ύφεσης, οι γονείς μου μού έδιναν χρήματα τουλάχιστον το 8% του ετήσιου εισοδήματός τους των 2.200 δολαρίων για δωρεές. Θυμάμαι πως έλεγα στη μητέρα μου ότι δε μας φτάνουν τα λεφτά για φιλανθρωπίες. Εκείνη όμως επέμενε ότι πρέπει να τα μοιραζόμαστε με άλλους. Έτσι έμαθα και εγώ να τα μοιράζομαι».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σε ολόκληρη την κίνηση διακρίνουν ένα διαφημιστικό τρικ υπέρ του πλούτου και των δισεκατομμυριούχων. Αυτοί οι «απορριπτικοί» όμως δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν το κύμα των δωρεών, που φέτος εμφανίζεται πιο μεγάλο και πιο αποφασιστικό .

Πολλοί από όσους το απορρίπτουν λένε, ότι η πλημμύρα του παρομοίου χρήματος θα πυροδοτήσει ένα κύμα οργανώσεων με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Και για αυτό αντιτίθενται.
Στο πλαίσιο του προγράμματος υπολογίζεται ότι το ύψος των χρημάτων που θα διατεθούν μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 600 δις δολάρια για φιλανθρωπικές δραστηριότητες – ποσό που είναι περίπου το διπλάσιο από ό,τι δόθηκε πέρυσι από Αμερικανούς για παρόμοιους σκοπούς.
Ο Μπάφετ με την ευκαιρία της καμπάνιας που αφορούσε την φετεινή διοργάνωση της Giving Pledge δήλωσε, ότι ο αριθμός αυτών που τελικά συμμετείχαν υπερέβη τις προσδοκίες του και πρόσθεσε ότι ορισμένοι – όπως είπε – δε συμφώνησαν να υπογράψουν τη δέσμευση γιατί σχεδιάζουν να αποχωριστούν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους, αλλά δε θέλουν τα σχέδιά τους να προσελκύσουν την προσοχή.


Το καθεστώς των δωρεών από δισεκατομμυριούχους είναι γνωστό στην Αμερική και συνδέεται με το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ, που εξαιρεί από τη φορολόγηση τα ποσά που κατευθύνονται σε δωρεές. Όμως, δεν είναι τόσο γνωστό σε άλλες περιοχές του κόσμου (και στην Ευρώπη), όπου είναι ασύνηθες να υπάρχουν συναλλαγές μέσω δωρεών από τρίτους μη συγγενείς και όπου οι φορολογικές απαλλαγές δε συνδέονται υποχρεωτικά με τις δωρεές τμήματος περιουσιών.

Εις την Ευρώπη ιδιαίτερα παρόμοιες κινήσεις εντάσσονται σε κοινωνικούς σκοπούς ή σκοπούς κοινωνικής πρόνοιας και φιλανθρωπίας και για αυτό τα ποσά που τελικά θα κατευθυνθούν προς τα εκεί, θα αποτελούν είδος κοινωνικής πρόνοιας προς διάφορες κατηγορίες «μη εχόντων και μη κατεχόντων» και για αυτό είναι εύλογο η περιέργεια και το ενδιαφέρον ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα που είναι δυνατό να έχουν ή να προσλάβουν κατά την πορεία των παρόμοιων χειρονομιών, που προέρχονται από περιοχές εκείθεν του Ατλαντικού τα ποσά που διατίθενται για παρόμοιους σκοπούς.

10 Αυγούστου 2010

Το εφιαλτικό ΦΑΝΤΑΣΜΑ της Κλιματικής Αλλαγής εμφανίστηκε και είναι…

Η παλαιότερη ΠΡΟΒΛΕΨΗ για την ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ αποτελεί πια ΖΩΝΤΑΝΟ ΕΦΙΑΛΤΗ της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

…αποκρουστικότερο από τις πιο «μαύρες» προβλέψεις που μίλαγαν για την εμφάνισή του

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής


Φέτος – ενώ δεν αναμενόταν τόσο νωρίς – για πρώτη φορά η Ανθρωπότητα τα τελευταία 150 χρόνια έζησε ένα ζωντανό εφιάλτη σε πάμπολα μέρη του Πλανήτη εξαιτίας φυσικών φαινομένων που ξεπέρασαν όλα τα όρια και όλες τις προβλέψεις.
Μέχρι σήμερα κάποιες προβλέψεις επιστημονικών συνεδρίων ή πρωτοποριακές εργασίες επιστημόνων με υψηλή επιστημονική αξία είχανε προειδοποιήσει, ότι ενώ προχωράμε σε βάθος στον 21ο αιώνα θα επιταχύνεται η εμφάνιση φαινομένων που επιβεβαιώνουν την κλιματική αλλαγή σε μεγάλη κλίμακα και που διατυπώνοντο οι προβλέψεις με βάση τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν (2020, 2030, 2040, 2050 κλπ.), προκειμένου να σημειωθούν οι καθημερινά σημειούμενες επιδεινώσεις του καιρού, ο οποίος έβγαινε από κάθε πρόβλεψη ή κάθε κοντρόλ μέρα με τη μέρα.
Τελευταία τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής επιταχύνθηκαν και μεγάλωσαν τόσο, ώστε φέτος – κατά παρέκκλιση από τις παλαιότερες προβλέψεις για πιο καθυστερημένη εξέλιξη στα παρόμοια φαινόμενα – να σημειωθούν φαινόμενα κλιματικής αλλαγής, που κανένας μέχρι σήμερα δεν ανέμενε.
Η μέση θερμοκρασία στη Γη κατά το πρώτο 7μηνο του τρέχοντος έτους στάθηκε η υψηλότερη σε ολόκληρο το διάστημα των 150 τελευταίων ετών, από οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο έτος.


Ο καύσωνας και το τοξικό νέφος στη Μόσχα, που διπλασίασαν τη θνησιμότητα στη Ρωσική πρωτεύουσα, οι φωτιές στην Πορτογαλία, οι φονικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη, αλλά και στο Πακιστάν και στην Ινδία, οι κατολισθήσεις στην Κίνα και αναρίθμητα άλλα παρόμοια κατά χαρακτήρα φαινόμενα σε ολόκληρη τη Γη, σημείωσαν με πρωτοφανή ένταση και έμφαση τις δραματικές αλλαγές στην κλιματική αλλαγή, που σημειώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο με πρωτοφανή ταχύτητα και σε βαθμό πρωτοφανούς δριμύτητας.

Ήδη ολόκληρος ο πλανήτης έχει πια προειδοποιηθεί, όχι μόνο στη βάση των άψυχων ανακοινώσεων ίσως χιλιάδων – όμως ψυχρών επιστημόνων – αλλά μέσα από τα πρωτοφανή ζέστης και ψύχους φυσικά φαινόμενα, ότι η ζωή στον Πλανήτη Γη εξελίσσεται σε δραματικά αλλοιωμένες συνθήκες και σε βαθμό τέτοιο ώστε να μην μπορεί πια να αγνοηθεί από τις ανθρώπινες κοινότητες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές επιστημονικές ομάδες διαπιστώνουν ότι «ο καύσωνας που προκαλεί τις φονικές φωτιές σε περιοχές όπως η Ρωσία είναι ο χειρότερος εδώ και χίλια χρόνια. Ενώ οι πλημμύρες σε περιοχές της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας υπήρξαν όχι μόνο αναπάντεχες και χωρίς καμιά δυνατότητα ελέγχου των συνεπειών τους, αλλά και απροσδόκητες από τις αιτίες που τις προκάλεσαν και συνεπώς χωρίς συνταγές ανάσχεσης στο μέλλον παρομοίων φαινομένων, αφού ουσιαστικά εξακολουθούμε να είμαστε ξένοι από τα αίτια και τους λόγους των καταστροφών που σημειώθηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν οι επιστήμονες μερικά χρόνια πριν – περίπου 1-2 δεκαετίες από σήμερα – διατύπωναν τις ανησυχίες τους για αυτά τα οποία διέκριναν ότι είχαν αρχίσει να έρχονται, συνεπεία της ανθρωπογενούς δραστηριότητας από πολλούς όχι μόνο αμφισβητήθηκαν και χλευάστηκαν, αλλά και διαβλήθηκαν σαν όργανα συγκεκριμένων συμφερόντων, όταν δεν εκατηγορούντο σαν κομπογιαννίτες και ιδιόρρυθμοι στους οποίους δεν έπρεπε να δίδεται καμιά προσοχή.
Μάλιστα, όταν η άνοδος της θερμοκρασίας για κάποιο διάστημα δεν συνεχίστηκε ευθύγραμμα προς τα πάνω, γιατί για 3-4 χρόνια δεν υπήρξε άμεση άνοδος των χαρακτηριστικών φαινομένων από την εμφάνιση καύσωνα ή το λιώσιμο των πάγων στους Πόλους, οι αντιλέγοντες ξεσήκωναν κύματα αποδοκιμασίας όσων εκείνη τη στιγμή μίλαγαν, προκειμένου να επιστήσουν την προσοχή στην ανθρώπινη δραστηριότητα που καταστρέφει τη φύση και για αυτό διαταράσσει τις ισορροπίες στον Πλανήτη.

Όμως, σήμερα όχι μόνο εξαιτίας των τελευταίων φαινομένων που τόσο εντυπωσιακά έκαναν την παρουσία τους κατά το καλοκαίρι του 2010, αλλά και αναρίθμητων άλλων δειγμάτων που καθημερινά σωρεύονται στο ίδιο πεδίο, κανένας ή σχεδόν κανένας δεν αποτολμά τη διατύπωση αισιόδοξων προοπτικών χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων που θα απαντούν αποτελεσματικά στις κλιματικές αλλαγές και ανισορροπίες στα συνήθη και γνωστά δεδομένα του κλίματος σε ολόκληρο τον Πλανήτη, όπως τα γνωρίσαμε πριν από την είσοδο στο «κόκκινο», που σήμερα βρισκόμαστε εξαιτίας της καταστροφής των πλανητικών ισορροπιών.
Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στην ιστοσελίδα μας τις εξελίξεις με την ευκαιρία των φαινομένων του φετεινού καλοκαιριού επανέρχονται στην ανάγκη της θεσπίσεως κανόνων και συμπεριφορών, που θα εξασφαλίσουν τις αναγκαίες για την ισορροπία «πηγές ζωής» και «συνθήκες περιβάλλοντος», δεδομένου ότι οι απλές διαπιστώσεις δια τις καταστροφικές δραστηριότητες συνεπεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, δεν αρκούν, προκειμένου να ανακοπεί σε κάποιο έστω βαθμό η επιδείνωση της κατάστασης, που καθημερινά παρατηρείται και η οποία δεν κάνει κανενός είδους διάκριση υπέρ ορισμένων μεγάλων ή μικρών Χωρών ή Λαών σε ολόκληρο τον Πλανήτη.

4 Αυγούστου 2010

Οι Σύμβουλοι της Αντιβασιλείας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα…

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΟΚΡΑΤΙΑ?

…σε ρόλο Συμβούλων της Ελλάδος του 21ου αιώνα

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Κατά την 4η Αυγούστου 2010 το Πρωθυπουργικό γραφείο μας πληροφορούσε ότι διορίζεται Σύμβουλος στη χάραξη και την άσκηση της οικονομικής πολιτικής ο Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, πρώην Υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, που επελέγει από την Ελληνική Κυβέρνηση «προκειμένου η Ελλάδα να βγει το ταχύτερο δυνατό στις Αγορές».

Για τον ίδιο σκοπό πρόθεση της Κυβέρνησης είναι και άλλοι εκτός από τον πρώην Υπουργό της Ιταλίας να αποτελέσουν την «Ομάδα των Συμβούλων» του Πρωθυπουργού.

Για αυτό η πιο πάνω πρώτη μεταγραφή ακολουθήθηκε και από πολλές άλλες, που ως φαίνεται τελικά θα αποτελέσουν «Ομάδα Συμβούλων» παρά το Πρωθυπουργικό Γραφείο, προκειμένου να πάψουν «η έλλειψη συντονισμού και η αναποτελεσματικότητα των Υπουργών».

Ο πρώην Υπουργός της Κυβερνήσεως Ρομάνο Πρόντι (Υπερ-Σύμβουλος του Πρωθυπουργού) – που κατά το Γερουσιαστή Φερνάντο Ρόσι αποτελεί μέλος της τριεμερούς επιτροπής και της Λέσχης Bilderberg, αλλά ταυτόχρονα εξέχον μέλος των πιο ισχυρών μασονικών και σιονιστικών οργανώσεων  – θεωρείται από τους πρωτεργάτες του ευρώ και λέγεται ότι είναι έμπειρος σε θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Ενώ πολλοί από τους λοιπούς Συμβούλους που προορίζονται να κατευθύνουν άλλα Υπουργεία εκτός από το Υπουργείο Οικονομικών και οι οποίοι είναι άλλων εθνικοτήτων θα έχουν την ευθύνη των Συμβουλών και κατευθύνσεων σε άλλους τομείς της Κυβερνητικής και της Κρατικής δραστηριότητας, όταν θα αναλάβουν την εξουσία των Συμβούλων στην σκιά του Πρωθυπουργού.

Ο πάνω σχεδιασμός – που σε μεγάλο βαθμό με διαρροές ή και ανακοινώσεις – έχει ήδη προδιαγραφεί και θα εκδηλωθεί πλήρως στον επόμενο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ, που δεν αποκλείεται να αποτελεί εσωτερική αναδόμηση της Κυβερνητικής Εξουσίας.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις δεν απέφυγαν τον πειρασμό να υπενθυμίσουν προς όλους ότι η Ελλάδα του 21ου αιώνα επανέρχεται και συναντά με αυτήν την πράξη την Ελλάδα του  19ου αιώνα, η οποία με τους Βαυαρούς Συμβούλους της Αντιβασιλείας επιχείρησε να απομακρυνθεί – κατά το διάστημα που ακολούθησε την απελευθέρωση από τους Τούρκους – από την Ελλάδα της Υποδούλωσης και της Ταπείνωσης. Η υπενθύμιση λειτουργεί μελαγχολικά και γίνεται χωρίς κανένα αίσθημα λύπης, χαράς ή χαιρεκακίας, αλλά αντίστροφα με αίσθημα ντροπής και με όλα τα θλιβερά και πένθημα συναισθήματα της αδικαιολόγητης ταπείνωσης, που πρέπει να αισθάνονται οι σύγχρονοι Έλληνες.

1η Αυγούστου 2010

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ «ΘΑΒΕΙ» ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΔΡΟΜΟ. «ΨΑΧΝΕΙ» ΤΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟ ΔΡΟΜΟ?

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Στο διάστημα των διακοπών του Αυγούστου στην ηλεκτρονική σελίδα του Christian Science Monitor, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ένωσης σε συνέντευξη που έδωσε υποστήριξε, ότι: «ο τρίτος δρόμος για την ανάπτυξη και το σοσιαλισμό – ίδε Μπλαιρ κλπ – απέτυχε και πρέπει να ταφεί, αλλά ότι ο νέος προσανατολισμός των σοσιαλιστών θα πρέπει να κινηθεί σε ένα “τέταρτο δρόμο”, που θα μπορεί να διασφαλίζει στις αγορές την ελευθερία να καινοτομούν και να αναπτύσσονται, αλλά ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλίζει στους ανθρώπους το γεγονός ότι η Δημοκρατία δε θα πρέπει να υποτάσσεται στις αγορές».

Προχωρώντας, μάλιστα, πιο πέρα τη σκέψη του – που μέχρι σήμερα δεν έχει ποτέ παρουσιαστεί ολόκληρη – υποστήριξε εμφαντικά ότι ο τέταρτος αυτός δρόμος βασίζεται σε Δημοκρατικούς Θεσμούς οι οποίοι θέτουν την Παγκόσμια Αλληλεγγύη πάνω από κάθε Εθνικό Συμφέρον. Για να καταλήξει, ότι αυτός πιστεύει πως «πρέπει να επιμείνουμε στην Παγκοσμιοποίηση, όμως να είμαστε εμείς εκείνοι που θα αποφασίσουμε σε ποια κατεύθυνση θέλουμε να την οδηγήσουμε».

Και συνέχισε με το γνωστό πια «μότο» του, σύμφωνα με το οποίο τάχα «έχουμε ανάγκη από Παγκόσμια Διακυβέρνηση και Θεσμούς και Οργανισμούς όπως το G20 και ο ΟΗΕ, που πρέπει όμως να γίνουν πιο περιεκτικοί και αντιπροσωπευτικοί».
Πάνω στο ίδιο θέμα – του τάχα τέταρτου δρόμου – συνέχισε με πολλά που αφορούν τα μεγάλα σύγχρονα έθνη, όπως η Κίνα, η Ινδία ή άλλες χώρες του παλιού τρίτου κόσμου, που όμως σήμερα αναπτύσσονται και αποτελούν τις νέο-εμφανιζόμενες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη, για να καταλήξει ότι όλα αυτά πρέπει να συντεθούν σε «σενάρια ανάπτυξης και ευημερίας», που θα αποφεύγουν τα άλματα «από τη μια φούσκα στην άλλη» και από τη μία κρίση στην άλλη κρίση.
Οι πολιτικοί παρατηρητές, που επισημαίνουν ιδιαίτερα τις ιδεολογικού τύπου αναφορές για τον «τέταρτο δρόμο» του κ. Γ. Παπανδρέου σε αντικατάσταση του παλαιότερου «τρίτου δρόμου», που στην Ελλάδα υποστήριζε ο Κ. Σημίτης, παρατηρούσαν πικρόχολα, ότι το πρόβλημα δεν είναι η κατασκευή πρόσκαιρων και πρόσφορων «εννοιολογικών σχημάτων» για την υποβοήθηση των πολιτικών καταστάσεων που προκύπτουν από τη δραστηριότητα των κυρίαρχων ομάδων, αλλά η ιδεολογική ερμηνεία – με απόλυτη ανταπόκριση και σύνδεση προς τα πραγματικά δεδομένα – των γεγονότων και πράξεων που μεσολαβούν και διαμορφώνουν τη ζωή και τη δράση των ανθρώπων και των κοινωνιών και με την αυτονόητη σύνδεση, που πρέπει αυτά να έχουν στις περιπτώσεις της ανάπτυξης και δικαιοσύνης, για τις οποίες αγωνίζονται οι πραγματικοί δημοκράτες και σοσιαλιστές. Μάλιστα ακόμη περισσότερο η υπέρβαση της «παθητικής» ερμηνείας των γεγονότων και των θέσεων του «υποκειμένου της πολιτικής» και η αντικατάσταση της παθητικής στάσης με την ενεργητική – δημιουργική δραστηριότητα που θα προσθέτει προοδευτικά δεδομένα και προοδευτικούς δημιουργούς σε όσους παίζουν πρωταγωνιστικό – διαμορφωτικό ρόλο.


Όμως, αυτό δεν έχει μέχρι στιγμής προκύψει αβίαστα από τα πολιτικά δεδομένα και πράγματα ούτε της Ελλάδος, ούτε του σημερινού προοδευτικού κόσμου, που «διαχειρίζονται» οι δημοκρατικές και σοσιαλιστικές Ηγεσίες στην παρούσα φάση της Ανθρώπινης Ιστορίας.


Το νέο εφεύρημα της «Εμπορικής Συμφωνίας»…

Τα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ του ΑΙΓΑΙΟΥ και οι λοιπές ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ στη ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ και οι ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ γύρω σε ΑΥΤΑ

…στην παλιά διαμάχη των «Κυριαρχικών Δικαιωμάτων» των παρακειμένων Κρατών στο Αιγαίο

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Ενώ μέχρι σήμερα όλοι μας γνωρίζαμε και ακούγαμε για τους καβγάδες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο και γύρω από τα προβλήματα Ναυτικού Δικαίου, που κατά τις προσπάθειες εφαρμογής του στο Αιγαίο ξεσήκωναν Ελληνοτουρκικές διαμάχες, που έφταναν μέχρι και πόλεμο γύρω από τα επίμαχα σημεία και θέματα, που κάθε φορά αποκτούσαν επίκαιρη σημασία, τώρα αρχίζουμε να ακούμε άλλου είδους ιδέες και σκέψεις από διάφορες πλευρές για το πώς είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί η εκμετάλλευση των Ενεργειακών Πρώτων Υλών από τις γειτνιάζουσες στο Αιγαίο χώρες, χωρίς οι λύσεις να περνούν από όσα αναγνωρίζει το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο σε κάθε ένα από τα παρόχθια κράτη και από τα νομικά όπλα που κάθε ένα από αυτά διαθέτει σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης.

Επίδειξη μιας τέτοιας νέας προσέγγισης πραγματοποίησε ο κ. Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, ειδικός απεσταλμένος του State Department για την Ενέργεια στην Ευρασία, που πραγματοποίησε συνέντευξη προς το γνωστό δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις κατά τη διάρκεια της οποίας ο εν λόγω Αμερικανός επίσημος πραγματοποίησε  εντυπωσιακές προτάσεις, αφού

1ον) αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ανακηρύξει τη δική της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) στο Αιγαίο, αφού είναι μέρος της Διεθνούς Συνθήκης του Δικαίου της Θαλάσσης,


2ον) ότι η επίλυση του θέματος για την εκμετάλλευση των Ενεργειακών Πρώτων Υλών (πετρέλαιο, αέριο κλπ.) πρέπει να γίνει συναινετικά,

3ον) ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με συνεκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου – στην οποία βέβαια όπως είναι αυτονόητο θα συμμετέχουν πολυεθνικές του κυκλώματος πετρελαίων, που γνωρίζουν από τέτοιου τύπου επιχειρήσεις,

4ον) ότι παρά τα παραπάνω ο ίδιος και οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση υπέρ κάποιας χώρας,

5ον) είναι αυτονόητο – αν και το πιο πάνω δεν ρωτήθηκε ούτε συνεπώς απαντήθηκε από τον Ρίτσαρντ Μορνινγκσταρ – ότι θα παύσει να ισχύει το καθεστώς του τουρκικού casus belli.

Ο εν λόγω Αμερικανός καθηγητής του Χάρβαντ και του Στάνφορντ θεωρεί, ότι με τις πιο πάνω «ιδέες και σκέψεις» που αποφεύγουν να λύσουν τις διαφορές ανάμεσα στις δυο χώρες με βάση τις «έννοιες και αρχές του Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου» και για αυτό καταφεύγει στο «εύρημα» της εμπορικής συμφωνίας – που δεν ακουμπά καθόλου τα ευαίσθητα προβλήματα των «ορίων και των δικαιωμάτων», με βάση το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο – νομίζει ότι είναι δυνατό να «ξεπεραστούν και να  πλευροκοπηθούν» όλες οι δυσκολίες, που μέχρι σήμερα εμφανιζόντουσαν ανάμεσα στις δυο χώρες εξαιτίας του γεγονότος, ότι οι Κυβερνήσεις και οι χώρες Ελλάδος – Τουρκίας επιχειρούσαν την εκμετάλλευση του πετρελαίου και των άλλων Ενεργειακών Πρώτων Υλών με βάση όχι τις άκαμπτες έννοιες του Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου που ξεκινούν και επιστρέφουν σε άμεσα ή έμμεσα προβλήματα Εθνικής Κυριαρχίας, αλλά τις ευέλικτες του άγραφου Εμπορικού Νόμου όλων των εποχών και χρόνων και όλων των περιοχών και τόπων του Πλανήτη.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν τις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις θεώρησαν και θεωρούν, ότι η πιο πάνω προσέγγιση, που αποτελεί Αμερικανικό εφεύρημα – με προορισμό και σκόπευση οι Αμερικανικές Πολυεθνικές να επωφεληθούν από τις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων διαμάχες των τελευταίων δεκαετιών – επιχειρείται τώρα να εξαργυρωθεί με αυτήν τη νέα «φόρμουλα» υπέρ των Αμερικανικών Πολυεθνικών, οι οποίες οψιγενώς παρεμβάλλονται στην υπόθεση της εκμεταλλεύσεως των πετρελαίων του Αιγαίου και των Ενεργειακών Πρώτων Υλών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Βέβαια, οι εν λόγω πολιτικοί παρατηρητές απέφυγαν να διατυπώσουν προβλέψεις προς τα πού θα κινηθεί η μελλοντική εξέλιξη, όμως σημείωναν ότι η πιο πάνω εμφάνιση της «εμπορικής θεωρίας» δεν είναι το πρώτο δείγμα μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας για την συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα στις περιοχές που καλύπτονται και καλύπτουν τις ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου, οι οποίες στην παρούσα φάση και περίοδο «μπλοκάρονται» από τους Τούρκους manumilitari.


Advertisements