ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ 2011

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου ο Τζο Μπαϊντεν

Ο κ. Τζο Μπάιντεν που θα βρεθεί στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου 2011, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, αντίστοιχα.

Θέματά του θα είναι :


– οι Eλληνοαμερικανικές Σχέσεις
– ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος (Κυπριακό, ονομασία πΓΔΜ, θρησκευτικές ελευθερίες Οικουμενικού Πατριαρχείου)
– η οικονομική κρίση και
– προβλήματα της ευρύτερης περιοχής

Η 6η δόση «ξεμπλοκάρει»

Οι κάλπες «μπλοκάρουν» και πάνε μακριά!!!

Στην χθεσινή (23/11/2011) ανάρτησή μας με θέμα «ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ και οι ΚΑΛΠΕΣ ΠΑΝΕ ΜΑΚΡΙΑ???» είχαμε διερωτηθεί αν τόσο οι «επιστολές», όσο και οι «κάλπες» δεν είναι κοντά στις ημερομηνίες, που είχαν οριστεί για αυτές.

Πέσαμε (για τις «επιστολές») έξω ?

Απάντηση : ΙΣΩΣ

Αλλά γιατί ?

Απάντηση : Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς, πραγματοποιώντας μια «κωλοτούμπα» μέσα από μια «τρίπλα» – εκείνη της «προσωπικής επιστολής», έδωσε τελικά την υπογραφή του σε όσα ζήταγε η ΤΡΟΪΚΑ.

Για αυτό κατά πάσα πιθανότητα η 6η δόση δεν θα καθυστερήσει.

Όμως οι «κάλπες» της 19ης Φεβρουαρίου 2012 πάνε μακριά, γιατί χάθηκαν από το τραπέζι των συζητήσεων, χωρίς κανείς να τις αναζητήσει και κατά πάσα πιθανότητα απωθούνται στον μακρινότερο ορίζοντα του άγνωστου μέλλοντος.

Σαν συμπέρασμα – ιδιαίτερα προς τις Ηγεσίες των Κομμάτων – μένει ότι δεν ζούμε πια μόνοι μας στον Πλανήτη και δεν έχει μεγάλη πέραση ο Μικρομεγαλισμός των «μικρών Ηγετών».

ΠΑΛΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ «ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ»

Οι «ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ» σε νέο SHOW

Δεν πρέπει να αιφνιδιάζουν κανένα οι κατά εποχές «Τούρκικοι τσαμπουκάδες», γιατί οι Τούρκοι έχουν στο αίμα τους το «ζοριλίκι» και τον «τσαμπουκά», μέχρι να βρουν τον «μάστορά» τους.

Σε ένα παρόμοιο δείγμα «τσαμπουκά» ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Λονδίνο, βρήκε την ευκαιρία να βγάλει τα απωθημένα του κατά της Κύπρου και της Ε.Ε.

Αναφερόμενος σε θέματα της Ε.Ε. και της Κύπρου ονόμασε την προσεχή Προεδρία της τελευταίας στην Ε.Ε. «μισή Προεδρία για μια άθλια Ένωση», προσθέτοντας μάλιστα «δεν έχει διάθεση να ενταχθεί στην Ευρωζώνη, αφού τότε είναι που χάνεται η Κυριαρχία».

Μέχρι εδώ «γούστο του και καπέλο του», όμως προχώρησε παρακάτω λέγοντας ότι «θα καταδικάσουμε τους Ελληνοκύπριους στην ανέχεια» και για την «γαρνιτούρα» πρόσθεσε ότι «η Τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε καμιά από τις Συνεδριάσεις όπου θα προεδρεύουν οι Ελληνοκύπριοι».

Όπως φαίνεται από τα πιο πάνω οι Τούρκοι και ο Πρόεδρός τους δεν πήραν κανένα μάθημα από τα «νταηλίκια – χωρίς αντίκρυσμα», που έκαναν για την Κυπριακή ΑΟΖ και από τα «άσφαιρα πυρά» που τότε είχαν εκτοξεύσει, όταν ξεκίναγαν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αλλά τώρα φαίνεται περιμένουν την ευκαιρία κατά το 2ο εξάμηνο της Προεδρίας της Κύπρου στην Ε.Ε. για να παίξουν τον οικείο και γνωστό σ’ αυτούς ρόλο του «ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΑΣ».

ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΟΖΙ

Mε τίτλο «Η Ελλάδα δεν εξαπάτησε», ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντά μέσω της γαλλικής εφημερίδας Le Monde στις πρόσφατες δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί ότι η χώρα μπήκε στην Ευρωζώνη με πλαστά στοιχεία.

Στο άρθρο του ο κ. Σημίτης υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη βάσει των στοιχείων του 1999, ενώ η κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία το 2004 (του Κ. Καραμανλή) άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των στρατιωτικών δαπανών, πράγμα που τελικά «φούσκωσε» τα στοιχεία των επόμενων ετών.

Μάλιστα, κατ’ αντεπίθεση υπενθυμίζει, ότι «το έλλειμμα της Γαλλίας κατά την είσοδο στην ΟΝΕ το 1997 ήταν μεγαλύτερο από της Ελλάδας, καθώς ξεπερνούσε το 3,3% του ΑΕΠ και συνεπώς τις απαιτήσεις του Μάαστριχτ.

«Ας ελπίσουμε ότι οι ενστάσεις για τα στατιστικά στοιχεία θα δώσουν τη θέση τους σε πιο ώριμες σκέψεις, κυρίως για το πώς θα δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για τη συνύπαρξη κρατών με διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης σε μια νομισματική ζώνη» καταλήγει ο π. Πρωθυπουργός.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στις 5 Δεκεμβρίου ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, τη Σύνοδο του G20 στις 3 Νοεμβρίου και πριν από τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, ο οποίος έχει ήδη κλείσει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για την ίδια μέρα με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Οι Π.Π.-Σ.Ι.Ε. σημείωναν, ότι η είδηση έγινε γνωστή στην Αθήνα την ίδια μέρα που έγινε γνωστό ότι για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα εξεδήλωσε το ενδιαφέρον του για την τύχη του ευρώ, αλλά και της Ελλάδος.

Αυτό τα λέει όλα.

Με όρκους αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης συναντήθηκαν ως Εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων Κομμάτων, που ετοιμάζονται για να στηρίξουν τα εθνικά σχέδια στην κρίσιμη για τον εθνικό βίο συγκυρία.

Proton bank = Κρατικοποίηση

Άλλαι μεν βουλαί Ανθρώπων… άλλα δε Θεός κελεύει

Την εποχή της αποθέωσης των ιδιωτικοποίησεων, η πρώτη αλλαγή και μεταλλαγή στις Τράπεζες έγινε στην Proton Bank.
Καταργήθηκε η παλαιά Proton Bank και στη θέση της δημιουργήθηκε η νέα Proton Bank.
Η είδηση ήρθε σαν σαρκασμός στα μεγαλόπνοα σχέδια της Παν-Ιδιωτικοποίησης, που επιφύλασσε μια πελώρια κοροϊδευτική παντομίμα στα σχέδια των μεγαλόσχημων απατεώνων.
Και για αυτό ξαφνικά – είναι βέβαιο ότι όλοι κατάπληκτοι – άκουσαν σαν την πρώτη αλλαγή και μεταλλαγή της παλιάς Proton Bank στη νέα Proton Bank. Η οποία παρακαλώ κρατικοποιήθηκε!

ΣΤΗΒ ΤΖΟΜΠΣ

ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

«Η λάμψη του Steve, το πάθος και η ενέργειά του ήταν η πηγή για αμέτρητες καινοτομίες που εμπλουτίζουν και βελτιώνουν τη ζωή όλων μας. Ο κόσμος είναι ασύγκριτα καλύτερος χάριν του Steve», αναφέρει η ανακοίνωση της Apple για τον θάνατο του Steve Jobs.

Πολλοί επώνυμοι εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους και την άποψή τους για τον «γκουρού των υπολογιστών» και έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στην ιστορία της τεχνολογίας.

Να πως τον προπέμπουν μερικοί από τους επώνυμους της εποχής μας :

Ως μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της νεότερης Αμερικής χαρακτήρισε ο Barack Obama τον Steve Jobs: «Είχε το θάρρος να σκέφτεται διαφορετικά και το έκανε με τόλμη».

«Συντετριμμένος» ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, δήλωσε «Ο Steve και εγώ συναντηθήκαμε πριν από σχεδόν 30 χρόνια, ήμασταν συνεργάτες, ανταγωνιστές και φίλοι για τη μισή μας ζωή. Ο κόσμος βλέπει σπάνια ανθρώπους με τέτοια επιρροή όπως αυτή που είχε ο Steve».

Ο συνιδρυτής της Apple Steve Wosniak μιλώντας στο CNN δήλωσε «Είχαμε την αίσθηση ότι ήταν κάτι απίστευτα σημαντικό, όμως δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε τις διαστάσεις, που θα έπαιρνε σήμερα, πως θα αποτελούσε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής των ανθρώπων, με τόσους διαφορετικούς τρόπους».

O Sergey Brin, συνιδρυτής της Google δήλωσε «Από τις πρώτες μέρες της Google, όποτε ο Larry και εγώ αναζητούσαμε έμπνευση για το όραμα και την ηγεσία, δεν χρειαζόταν να κοιτάξουμε πιο μακριά από το Cupertino. Steve, το πάθος σου για την υπεροχή το αισθάνεται οποιοσδήποτε έχει αγγίξει κάποιο προϊόν της Apple (συμπεριλαμβανομένου του MacBook από το οποίο γράφω αυτή τη στιγμή).

Ο Mark Zuckerberg, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook ευχαρίστησε τον Steve Jobs λέγοντας «Steve, σε ευχαριστώ που ήσουν ένας μέντορας και ένας φίλος. Ευχαριστώ επειδή έδειξες ότι αυτό που χτίζεις, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Θα μου λείψεις».

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΤΑΦΙ;

Το κάστρο του έπεσε – ο ίδιος άφαντος

Η Λιβύη του Καντάφι ακόμη και με το τέλος του καθεστώτος δημιουργεί την «έκπληξη». Όχι μόνο γιατί είναι πολλές οι μπλόφες και τα ψέματα, που λόγω της προπαγάνδας των αντίπαλων παρατάξεων, αλλά και των διάφορων υπηρετών τους κάθε λίγο και λιγάκι όλοι πληροφορούμαστε τα πιο «ψευδή και απίστευτα» πράγματα, αλλά και γιατί αργότερα όταν κατασταλάζουν τα γεγονότα η μια έκπληξη διαδέχεται την άλλη για όλα όσα είχαν στην πραγματικότητα συμβεί. Χωρίς υπερβολή από την εποχή της Χιτλερικής Προπαγάνδας τα ψεύδη και η προπαγάνδα, που ξαναμπήκαν σε λειτουργία είναι πρωτοφανέρωτα.

Έτσι, ολόκληρη η Ανθρωπότητα πληροφορήθηκε ότι το «κάστρο του Καντάφι» έπεσε, αλλά ο ίδιος είναι άφαντος. Τάχα ξεκίνησε με την εξαφάνισή του την «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» κατά των αντιπάλων – αντικαθεστωτικών ή τάχα γιατί οι λογιών-λογιών προπαγάνδες των πραγματικών αντιπάλων του των Δυνάμεων της Δύσης, θέλουν να ταυτίσουν την εξαφάνισή του με το «ΦΑΝΤΑΣΜΑ του ΚΑΝΤΑΦΙ» – υπενθυμίζοντας σε όλους μας τα παιχνίδια που τότε σκάρωναν οι εισβολείς στο Ιράκ κατά του Σαντάμ Χουσείν – το μυστήριο θα λυθεί μόνο μετά την εμφάνιση του «ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΝΤΑΦΙ», το οποίο προκηρύχθηκε με 2.000.000 ευρώ.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΑΝΤ;

Όμως, δεν είναι μόνο ο Καντάφι και η τύχη του που προκαλούν πολλών ειδών ερωτήματα και απορίες, γιατί λίγο πολύ όλοι οι «παλαιοτέρας κοπής Ηγέτες» των Αραβομουσουλμάνων στην Μέση Ανατολή και Αφρο-Ασία στην περίοδο που ζούμε δημιουργούν τα αυτά ερωτήματα και ερωτηματικά, τα περισσότερα των οποίων μένουν ακόμα αναπάντητα.


Πριν λίγες μέρες ο Μπάρακ Ομπαμα – 5 μήνες και… μετά την έναρξη της εξέγερσης για τον εκδημοκρατισμό της Συρίας και της πολυαίμακτης καθεστωτικής καταστολής της Συριακής εξέγερσης – με δημόσια δήλωσή του έλεγε: «ήρθε η ώρα να φύγει ο Πρόεδρος Άσαντ». Τον ακολούθησαν με δηλώσεις τους η ΕΕ και οι Κυβερνήσεις Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Καναδά ανακοινώνοντας αντιστοίχως ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει απολέσει τη νομιμοποίηση της Διακυβέρνησής του και συνεπώς πρέπει να εγκαταλείψει την Εξουσία.


Οι πιο πάνω δηλώσεις των κρατών της Δύσης σε συνδυασμό με διάφορες κινήσεις, που έδρα και πηγή έχουν τον ΟΗΕ και όργανά του, επιμαρτυρούν αδιάψευστα, ότι η προετοιμασία που γίνεται στους μεγάλους Διεθνείς Οργανισμούς μετά από οφθαλμοφανή υποδαύλιση από παράγοντες των Μεγάλων Δυνάμεων, της οποίας την φροντίδα έχει η λεγόμενη «Διεθνής Κοινότης», η οποία ως φαίνεται, ετοιμάζεται εργοδώς για την θέση «εκ ποδών εκ της αρχής» ενός ακόμη σημερινού Κυβερνήτη – του Μπασάρ Αλ Άσαντ – εκ των παλαιών Ηγετών των Αραβομουσουλμάνων, των οποίων τον βίο αγωνίζονται με όλα τα μέσα να τερματίσουν πολλές από τις Μεγάλες Δυνάμεις, που συγκροτούν την Διεθνή Κοινότητα.

Το δίλημμα της Κρίσης

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ή ΛΙΤΟΤΗΤΑ

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (26-27 Ιουνίου 2010) στο Τορόντο του Καναδά, στη Σύνοδο των G20 ένα από τα κυρίαρχα θέματα σε σχέση με την τακτική και στρατηγική της αντιμετώπισης της Κρίσης προβλέπεται να είναι το δίλημμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ή ΛΙΤΟΤΗΤΑ» που διχάζει τη Δύση (τις ΗΠΑ απέναντι στην ΕΕ).

Οι Κυβερνήσεις της Γαλλίας, Ισπανίας και της Αγγλίας επεξεργάζονται νέα πακέτα περιστολής των Δημοσίων Δαπανών για την εξυγίανση των Δημοσίων Οικονομικών τους. Την ίδια ώρα όμως, ο Πρόεδρος Ομπάμα, με επιστολή που απέστειλε στους ηγέτες που θα συρρεύσουν στο Τορόντο, τους προέτρεψε να δώσουν την κρίσιμη αυτή στιγμή του εγχειρήματος της Εξόδου της Παγκόσμιας Οικονομίας από την ύφεση, προτεραιότητα στην ανάπτυξη.

Επί λέξει το Προεδρικό μήνυμα λέγει: «Πρέπει να διδαχθούμε από τα σημαντικά λάθη, που έγιναν στο παρελθόν, όταν τα μέτρα στήριξης αποσύρονταν υπερβολικά γρήγορα και δημιουργούσαν νέες οικονομικές δυσκολίες, ακόμη και Ύφεση».

Αποδέκτες της πρότασης Ομπάμα δεν είναι τόσο οι εξω-ευρωπαϊκές χώρες π.χ. η υπερχρεωμένη Ιαπωνία, όσο οι ευρωπαϊκές χώρες.

Χθες, 21 Ιουνίου 2010, οι πιο πάνω χώρες απέρριψαν απερίφραστα την Πρόταση Ομπάμα.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις Ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις, θεωρούν πλέον βέβαιη την «σύγκρουση» των «μοντέλων εξόδου από την κρίση», δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αποδυθεί σε νέο αγώνα εξαγγελιών νέων μέτρων λιτότητας.

ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΓΟΥΑΝ, ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Εδώ και λίγες μέρες η Κίνα αποφάσισε να ικανοποιήσει εν μέρει με προσεκτικά βήματα την μακροχρόνια Αμερικανική πίεση για ενίσχυση του Γουάν σε σχέση με το δολάριο.

Χωρίς να ανατρέψει τυπικώς το καθεστώς της «ελεγχόμενης διακύμανσης» του Κινεζικού νομίσματος έναντι του Αμερικανικού, ξεκίνησε πολιτική προσαρμογής «με μεγαλύτερη ευελιξία».

Έτσι, στο τέλος της περασμένης εβδομάδος και στην αρχή αυτής – το περασμένο Σάββατο και τη Δευτέρα αυτής της εβδομάδος – άφησε το Γουάν να ενισχυθεί κατά 0,47% έναντι του δολαρίου, ενώ Κινέζοι αρμόδιοι άφησαν να εννοηθεί, ότι η πιο πάνω πολιτική μέσα από την τεχνική της μεγαλύτερης ευελιξίας, θα συνεχιστεί και θα σημειώσει παρόμοια βήματα που θα γίνουν και στο μέλλον.

Οι πιο πάνω κινήσεις της Κίνας – που αυτή τη στιγμή, παίζει το ρόλο του leader για την έξοδο από την κρίση – ενθουσίασε τις αγορές και τροφοδότησε άνοδο των δεικτών των Χρηματιστηρίων στο «κόκκινο», ενώ αναρρίπισε τις ελπίδες για επιτάχυνση της διαδικασίας εξόδου από την κρίση.

Η MOODY’S ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Με ασυνήθιστη για τα δεδομένα της ΕΕ δριμύτητα ο Μηχανισμός Προστασίας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), με επιφανείς Εκπροσώπους του αντέδρασε στην υποβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας, που λίγο πολύ όλοι οι παρατηρητές έκπληκτοι σημείωσαν όταν τα πρώτα σχόλια από το Ευρωπαϊκό κλαμπ υποδέχονταν τις Ελληνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της Κρίσης.

Η «πτώση» κατά τέσσερα σκαλοπάτια της αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας τη στιγμή ακριβώς που όλοι οι άλλοι έδειχναν πως θεωρούν πως σημειώνεται καμπή προς τα πάνω στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις που οπωσδήποτε όμως όλες ξεκινούσαν από έκπληξη και αμηχανία και έφταναν σε σύγκρουση με όσα εκείνη τη στιγμή αποτελούσαν την αξιολόγηση της Moody’s για την Ελληνική Οικονομία.

Ο Όλι Ρεν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά και ο Ζοζέ Μπαρόζο, προχώρησαν σε δηλώσεις έκπληξης ή και έντονης διαφωνίας και αποδοκιμασίας που έφταναν μέχρι του σημείου να ονομάζουν την πιο πάνω κρίση της Moody’s σαν «ανέντιμη» και «ακατανόητη».

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις, σημειώνουν ιδιαίτερα ότι η πάνω «σύγκρουση αξιολογήσεων» αφενός μεν του Μηχανισμού Στήριξης των Κρατών-Μελών της Ευρώπης, αφετέρου δε των Οίκων Αξιολογήσεων του Οικονομιών έχει ευρύτερη σημασία και «χρωματίζει» τον αδυσώπητο αγώνα αντιπαράθεσης των οργανωμένων πολιτικο-οικονομικών δυνάμεων της Υφηλίου προς τις «χύμα» Δυνάμεις της Αγοράς, ο οποίος λαμβάνει χώρα κατά την περίοδο που ζούμε και ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο απόγειό του.

Με αυτού του είδους την «οπτική», αλλά και οικονομικο-πολιτική στάθμιση των δεδομένων, η προχθεσινή σύγκρουση έχει ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να κρατηθεί εις τα υπ’ όψη για όλα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

Η «ΠΑΝΟΥΚΛΑ» του ΣΤΑΣΙΜΟ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

ΧΤΥΠΗΣΕ ήδη την ΠΟΡΤΑ μας!

Η πρώτη μέρα ελέγχου των αποτελεσμάτων της Ελληνικής Οικονομίας από τους Ελεγκτές της ΤΡΟΪΚΑΣ δεν πήγε άσχημα.

Όμως αυτό δε σημαίνει πως όλα πάνε καλά. Γιατί όπως όλοι παρατήρησαν ο πληθωρισμός το Μάϊο του 2010 ανέβηκε στο 5,4%, ενώ η ανάπτυξη για το 2010 προβλέπεται τουλάχιστον – 4% , πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν τα Οικονομικά συνεχίσουν να ακολουθούν την μέχρι τώρα πορεία στο 2010, ο ΣΤΑΣΙΜΟ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ είναι βέβαιο ότι θα «εγκατασταθεί» στην Ελληνική Οικονομία πολύ σύντομα και η απαλλαγή από την «Πανούκλα» του ΣΤΑΣΙΜΟ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ δεν θα είναι εύκολη.

Βέβαια το Υπουργείο Οικονομίας επιρρίπτει την ευθύνη για την αύξηση των τιμών στην επιβολή των φόρων, δείχνοντας προς την κατεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών απαντώντας ρίχνει την ευθύνη στην αποτυχία του Προγράμματος Ανάπτυξης του Ανταγωνισμού, που ανεβάζει τις τιμές.

Όμως είτε έτσι, είτε αλλιώς κανείς δεν ασχολείται με το τι και ποιος τα φταίει, αλλά όλοι ενδιαφέρονται να μάθουν αν και κατά πόσο θα εξαφανιστεί το φαινόμενο.

Στην ερώτηση όμως τάχα ποιο θα’ναι το ύψος της ΥΦΕΣΗΣ κανένας αυτή τη στιγμή δεν έχει σίγουρη απάντηση. Συγκεκριμένα επισημάνθηκε ότι υπάρχουν αντιφατικά στοιχεία ως προς το ύψος της ΥΦΕΣΗΣ, η οποία διαμορφώθηκε στο 2,5% στο Α’ τρίμηνο, ενώ οι λοιποί παράγοντες που διαμορφώνουν την τάση σταθμίζονται διαφορότροπα από όσους εμπλέκονται στη μέτρηση του προβλήματος.

Οπωσδήποτε όμως φαίνεται ότι το -4% το έχουμε ήδη στο χέρι και όλοι θεωρούν ότι στην καλύτερη περίπτωση είναι η επίδοση για το 2010, που θα πρέπει να μας κάνει ευτυχείς.

Με βάση τα πιο πάνω οι πολιτικοί παρατηρητές παρατηρούν ότι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση είναι να σπεύσει για την Ανάπτυξη του σκέλους της Ανάπτυξης, προκειμένου να μην κολλήσουν τα πάντα στον ΣΤΑΣΙΜΟ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ.