Οι προβιβασμοί και οι υποβιβασμοί των Οίκων Αξιολόγησης…

H  Fitch έδωσε «ΓΑΛΟΝΙΑ» στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ….

… πάνε και έρχονται στον ΑΓΡΙΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ!

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής


Χθες, 13 Μαρτίου 2012, ημέρα Τρίτη,  η Fitch χωρίς να περιμένει την τυπική ολοκλήρωση του PSI, αναβάθμισε κατά 4 βαθμίδες την Ελληνική Οικονομία, που κατέταξε στην κατηγορία Β’ και στήριξε την απόφασή της στη διευθέτηση του κύριου όγκου του Ελληνικού Χρέους, που είχαν στην κατοχή τους οι ιδιώτες. Δηλαδή των Ελληνικών ομολόγων 177 δισ. Ευρώ, που ανταλλάχθηκαν ήδη με νέους τίτλους, αντιπροσωπεύοντας το 96% του συνόλου των 206 δισ. που «κουρεύτηκαν». Για τα υπόλοιπα ομόλογα, ξένου δικαίου, που μένει να διευθετηθούν έως τις 11 Aπριλίου η αξιολόγηση παραμένει C, μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με τον Οίκο Fitch, για ένα διάστημα ενός με δύο ετών υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας επίσης για τους νέους τίτλους, το οποίο αντικατοπτρίζεται στη σταθερή προοπτική που προσέδωσε ο Οίκος χθες στην αξιολόγησή του.

Έτσι, η Ελληνική Οικονομία γνώρισε την πρώτη αναβάθμισή της, αφότου ξεκίνησε η κρίση χρέους πριν από δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων υπέστη καταιγισμό υποβαθμίσεων από τους ξένους Οίκους και αποκλεισμό από τις Διεθνείς Αγορές.

Όπως προειπώθηκε, ο Διεθνής Οίκος Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των νέων Ελληνικών Ομολόγων, κατά 4 βαθμίδες, σε B- από καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας», στο οποίο είχε εντάξει τα Ελληνικά ομόλογα στις 9 Mαρτίου, με σταθερή προοπτική (outlook) την περαιτέρω υποβάθμιση.

Με την πιο πάνω πράξη της η Fitch, προειδοποιεί πως οι κίνδυνοι για την Eλλάδα παραμένουν σημαντικοί, καθώς το PSI βελτίωσε μεν το προφίλ του Ελληνικού χρέους, χωρίς όμως να έχει εξαλειφθεί ακόμη ο κίνδυνος της χρεοκοπίας.

Όπως εξηγεί, το χρέος της χώρας παραμένει πολύ υψηλό και οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Eλλάδα είναι σημαντικές, ενώ προειδοποιεί πως βραχυπρόθεσμα σημαντικός κίνδυνος για την αξιολόγηση της χώρας είναι το εάν η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης θα αποδειχθεί προσηλωμένη στην υλοποίηση του Mνημονίου.

Παρά το ότι και με τη νέα αξιολόγηση οι Ελληνικοί τίτλοι παραμένουν στη ζώνη Β, που υποδηλώνει υψηλό ρίσκο χρεοκοπίας, το εύρος της αναβάθμισης αλλά κυρίως η διασφάλιση σταθερής προοπτικής, έγινε αποδεκτή με ανακούφιση από την Aθήνα. H Fitch είναι ο πρώτος Οίκος που αναβαθμίζει το Ελληνικό Δημόσιο και το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στον τόνο που θα δώσουν Moody’s και Standard & Poor’s το επόμενο διάστημα και αφού ολοκληρωθεί και τυπικά το PSI.

Ωστόσο, τονίζει πως η ικανότητα της Eλλάδας να εξυπηρετεί κανονικά το χρέος της παραμένει ευάλωτη και επισημαίνει πως η μείωση του ελλείμματος από το 2013 και μετά θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση και ικανότητα να προχωρήσουν Μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές και δημοσιονομικές, αλλά και από την έκβαση της ύφεσης. Eκτιμά επίσης ότι ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 120% του AEΠ το 2020 είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) μετά τα πιο πάνω σημείωναν:

Πρώτον, οι Οίκοι Αξιολόγησης με πρώτο την Fitch που αποτελούν μοχλούς πίεσης και εφαρμογής του ΑΓΡΙΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ – μετά την ολοκλήρωση του PSI, αμέσως προχώρησαν στην αναβάθμιση κατά 4 βαθμίδες της Ελληνικής Οικονομίας.

Δεύτερον, όμως αυτό που αισθάνθηκαν ανάγκη να κάνουν είναι να σημειώσουν, ότι όλοι οι υπέρ της Ελληνικής Οικονομίας δείκτες είναι ευαίσθητοι και η Ελληνική Οικονομία ή θα βαδίσει το δρόμο του ΑΓΡΙΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ή θα πάψει η Τρόικα να την στηρίζει.

Τρίτον, μετά από τα πιο πάνω τα πάντα εξαρτώνται, σε σχέση με την οικονομική κατάσταση και πρόοδο στης Ελλάδα, από το κατά πόσο συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της Τρόικας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η Δημοσιονομική προσαρμογή, οι Μεταρρυθμίσεις και ο σχεδιασμός της Οικονομικής Ανάπτυξης μέσα από τον οποίο αυτή την στιγμή περνά η ελπίδα για έξοδο της Ελλάδας από το Τούνελ.