Το PSI και οι νέες ημερομηνίες για το ξεκαθάρισμα του…..

 

ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ οι ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 ???

…. βάζουν  πάλι ερωτήματα για την ημερομηνία των ΕΚΛΟΓΩΝ???

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης 5 Απριλίου 2012, η Ελληνική Δημοκρατία θα λάβει τα ομόλογα πληρωμής ΕFSF και τα ποσά για τους δεδουλευμένους τόκους, στα πλαίσια των συμφωνιών που ισχύουν για το Μηχανισμό Χρηματοδότησης.

Οι εκταμιεύσεις προϋποθέτουν την ικανοποίηση όλων των όρων, που προκύπτουν από τις σχετικές συμφωνίες χρηματοδότησης, οι οποίες περιλαμβάνουν την έγκριση του   Euroworking Group.

H πιο πάνω ανακοίνωση έριξε στο τραπέζι των συζητήσεων πάλι την ημερομηνία διεξαγωγής Εκλογών, αφού η διαδικασία πλήρους ολοκληρώσεως του PSI καθυστερεί έναντι των ημερομηνιών, που μέχρι τώρα είχαν εξαγγελθεί.

Tην πρόθεσή του να ολοκληρωθεί στις 11 Απριλίου η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων αλλοδαπού δικαίου και εγγυημένων ομολογιακών δάνειων των ΔΕΚΟ, ελάχιστου συνολικού ποσού ύψους 20,27 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης (4 το πρωί) το Ελληνικό Δημόσιο.

Ωστόσο, εκτός PSI απομένουν ακόμη 8,5 δισ. ευρώ, για τα οποία δόθηκε παράταση μέχρι τις 20 Απριλίου.

Ειδικότερα, 197 δισ. ευρώ έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομόλογων, εκ των οποίων τα 177 δισ. ευρώ διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και περίπου 20 δισ. ευρώ αφορούν σε ομόλογα ξένου δικαίου και σε δάνεια των ΔΕΚΟ, εγγυημένα από το Δημόσιο.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Ελληνική Δημοκρατία έχει ανοίξει εκ νέου τη διαδικασία υπαγωγής στο PSI για όλες τις σειρές των ομολόγων, οι Γενικές Συνελεύσεις των οποίων έχουν διακοπεί, ορίζοντας ως νέα ημερομηνία συνεδρίασης την 18η Απριλίου 2012.

Η Ελληνική Δημοκρατία αποφάσισε να παρατείνει έως τις 20 Απριλίου την προθεσμία λήξης της προσφοράς του PSI για τους κατόχους ομολόγων, η τροποποίηση των όρων των οποίων δεν εγκρίθηκε.

Η δε νέα προθεσμία λήξης υποβολής συμμετοχών -συναινώντας στο PSI ή απορρίπτοντας τις προτεινόμενες τροποποιήσεις – έχει οριστεί για τις 13 Απριλίου.

Έτσι, τα ομόλογα αυτά δεν θα ανταλλαγούν στις 11 Απριλίου και η ημερομηνία διακανονισμού τους θα είναι η 25η Απριλίου.

Με βάση τα όσα πιο πάνω μνημονεύουμε σε συσχετισμό και με τις μέχρι σήμερα εξαγγελμένες ως πιθανές ημερομηνίες των προσεχών Εκλογών (29 Απριλίου ή 6 Μαϊου ή 13 Μαϊου 2012), οι πολιτικοί παρατηρητές αναπτύσσουν ένα εύλογο προβληματισμό, του οποίου η κατάληξη είναι τάχα οδηγούμεθα σε καθυστέρηση εξαγγελίας των προσεχών Εκλογών?

Στο πιο πάνω ερώτημα μέχρι στιγμής πλήρης και ικανοποιητική απάντηση δεν έχει δοθεί, γιατί όλα όσα έχουν δηλωθεί από την Κυβέρνηση δεν είναι καθόλου συμβατά μεταξύ τους και με τις ημιδιαφαινόμενες ημερομηνίες των Εκλογών!

Οι Π.Π.ΣΙΕ μετά από τις ως άνω νέες εξαγγελίες και τη διατύπωση των συναφών προς αυτές προβληματισμών, αναμένουν με αδημονία το ξεκαθάρισμα των επιμέρους προσεχών βημάτων που συνδέονται με το PSI μετά το τέρμα του οποίου η Κυβέρνηση υπόσχεται προκήρυξη Εκλογών.