Για την ομαλότητα και ηρεμία της διεξαγωγής των Εκλογών….

ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 : ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ την ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ…..

…. μήπως η καλύτερη ημερομηνία είναι η 29η Απριλίου 2012???

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

 

Το μόνιμο θέμα της agenda της Κυβέρνησης Παπαδήμου, δηλαδή ο χρόνος διεξαγωγής των Εκλογών, ξαναγυρνά αυτές τις μέρες στην agenda των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους Αρχηγούς Κομμάτων.

Η ανάγκη της διεκπεραίωσης του PSI και των Νέων Δανειακών Συμβάσεων, σχεδόν κλείνει, και για αυτό στο τραπέζι πέφτει πάλι το θέμα του χρόνου διεξαγωγής των προσεχών Εκλογών, αφού οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού πρέπει να εκπληρωθούν και οι Εκλογές να λάβουν χώρα αμέσως μετά την διεκπεραίωση των υποχρεώσεων απέναντι στην ΤΡΟΪΚΑ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τον Αρχηγό της Ν.Δ., με περιεχόμενο που δεν έγινε καθ’ ολοκληρία γνωστό, αλλά το οποίο οπωσδήποτε περιείχε και το θέμα των επόμενων Εκλογών.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος που ρωτήθηκε μετά τη λήξη της επίσκεψης του Αρχηγού της «Αντιπολιτευόμενης Συμπολίτευσης» – είναι ο όρος που μεταχειρίζονται πολλοί, προκειμένου να αποδώσουν τη συμπεριφορά της Ν.Δ. στις σημερινές συνθήκες – απάντησε «σιβυλλικά» και είπε «συμφώνησαν σε όλα δεν αποφάσισαν τίποτε».

Όμως είναι βέβαιο ότι για πρώτη φορά ρόλο άρχισε να παίζουν και οι κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς.

Ο φόβος της… Πρωτομαγιάς ίσως μεταθέσει την ημερομηνία των Εκλογών είτε πριν από αυτή, κατά την 29η Απριλίου, είτε μια εβδομάδα μετά την 7η Μαϊου – η οποία φαινόταν μέχρι σήμερα, σαν η επικρατέστερη – δηλαδή την 13η  Μαϊου.

Ωστόσο, δύσκολα μπορεί ειπωθεί με βεβαιότητα ότι θα είναι μόνο τόσο αφού – όπως είναι γνωστό – κατά τη συμφωνία συγκρότησης της Κυβέρνησης Συνεργασίας τον περασμένο Νοέμβριο – κατά τους ισχυρισμούς του Αντώνη Σαμαρά – είχε οριστεί ως ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες η 19η Φεβρουαρίου, αλλά τώρα βαδίζουμε προς το τέλος Απριλίου – αρχές Μαίου.

Η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας δεν έβγαλε ακριβή ημερομηνία Εκλογών, αλλά μόνο την σιβυλλική διατύπωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, για την οποία πιο πάνω αναφερθήκαμε.

Το βασικό θέμα της συζήτησης των δύο ανδρών ήταν ο χρόνος διεξαγωγής των Εθνικών Εκλογών, ο οποίος έως τώρα ήταν απόλυτα εξαρτημένος από την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου της Κυβέρνησης, αλλά από χθες προστέθηκε και η… Πρωτομαγιά. Και αν για την ψήφιση των νομοσχεδίων τα οποία προκύπτουν από τις δεσμεύσεις της χώρας μετά το δεύτερο Μνημόνιο υπήρχε συναίνεση των Κομμάτων, που στηρίζουν την Κυβέρνηση, από χθες προστέθηκε και η πιθανότητα (σοβαρών) επεισοδίων κατά τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς.

Η πιθανότητα αυτή που απασχολεί έντονα την Κυβέρνηση, ύστερα μάλιστα από όσα συνέβησαν την Κυριακή στο ΟΑΚΑ, όπως και η πιθανότητα να επαναληφθούν οι προπηλακισμοί πολιτικών προσώπων την Κυριακή κατά τη διάρκεια των παρελάσεων για την 25η Μαρτίου, φαίνεται να οδηγούν σε αναθεώρηση των σκέψεων για Εκλογές στις 6 Μαΐου – μια που η Πρωτομαγιά θα συνέπιπτε με την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου και αυτό σπρώχνει πιο πέρα  την πιθανότητα πραγματοποίησή τους στις 13 Μαΐου.

ΤΑ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ

Οριστικές αποφάσεις πάντως δεν έχουν ληφθεί. Αυτές θα ληφθούν αφού υπάρξει συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, προκειμένου να προσδιοριστούν οι χρόνοι για την ψήφιση των δύο «πολυνομοσχεδίων-σκούπα», τα οποία θα εγκριθούν κατά το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα θα προσδιοριστούν οι χρόνοι για την ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και δύο νομοσχεδίων, τα οποία έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Εκκρεμούν ακόμη ερωτήσεις σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον Πρωθυπουργό, αλλά και μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Πάντως, δύσκολα η παρούσα Βουλή θα παρατείνει τις εργασίες της και μετά το Πάσχα – όλα δείχνουν ότι θα διαλυθεί την Παρασκευή 6 Απριλίου – παρότι υπάρχει μια ημερομηνία-ορόσημο, που είναι η 12η Απριλίου, κατά την οποία θα ολοκληρωθεί το PSI για όσους ιδιώτες κατέχουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, που υπόκεινται στο Αγγλικό Δίκαιο.

Ο κ. Παπαδήμος που είχε ανάλογη συζήτηση για τον χρόνο των Εκλογών και με τον νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα, πρόκειται τις επόμενες ημέρες να συναντηθεί με τη Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τους Προέδρους του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να έχει τις απόψεις τους προτού αποφασίσει για την ημερομηνία των Εκλογών.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Παπαδήμος θα λάβει τις αποφάσεις του περί τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Οι Π.Π. – ΣΙΕ αναφερόμενοι στο θέμα της ημερομηνίας των Εκλογών και στις συζητήσεις που γίνονται γύρω από αυτό, παρατηρούσαν ότι :

Πρώτον αν ληφθεί υπόψη το γεγονός των κινητοποιήσεων του Μαϊου για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, θα πρέπει οι Εκλογές να προηγηθούν από τα όποια γεγονότα συνδέονται με τον Πρωτομαγιάτικο Εορτασμό, γιατί μόνο αυτό διώχνει από την προοπτική το σύννεφο αβεβαιότητας για το τι θα επακολουθήσει από τους Πρωτομαγιάτικους πανηγυρισμούς των Κομμάτων και των Οργανώσεών τους.

Δεύτερον αφού λήφθηκε αποφασιστικώς υπόψη η υποχρέωση της Κυβέρνησης να επισπεύσει όσο μπορούσε τις Εκλογές – μολονότι είναι προβληματικό αν αυτή η σπουδή θα βοηθήσει ή όχι τη Χώρα στις διαπραγματεύσεις με τους ξένους, με αποτέλεσμα μάλιστα ο αρχικός σχεδιασμός, που προέβλεπε νωρίτερα Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2012 να έχει ανατραπεί – δεν θα πρέπει η Κυβέρνηση να ασχοληθεί και να ψηφίσει δευτερεύοντα νομοσχέδια αυτής της Συνόδου της Βουλής, αλλά αντίστροφα θα πρέπει να επισπεύσει όλη τη διαδικασία για το καλό του Τόπου. Αυτό δείχνει σαν την καλύτερη ημερομηνία των Εκλογών την 29η Απριλίου 2012.

Τρίτον όμως εν πάση περιπτώσει αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία από όλα είναι το γεγονός ότι από αυτή τη στιγμή μέχρι και τη διεξαγωγή των Εκλογών, να επικρατήσει ψυχραιμία, ηρεμία και ομαλότητα στους όρους διεξαγωγής του Προεκλογικού Αγώνα και για αυτό γεγονότα σαν και εκείνα που σημειώθηκαν στο ΟΑΚΑ ή τα άλλα που απειλούν την ειρηνική διεξαγωγή των Στρατιωτικών Παρελάσεων της 25ης Μαρτίου, πρέπει να αποφευχθούν και να παταχθούν αμείλικτα, γιατί αλλιώτικα θα τροφοδοτηθεί η ανωμαλία, που είναι ενδεχόμενο να επικρατήσει και σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο μέχρι της διεξαγωγής των Εκλογών.

Για αυτό το καλύτερο που μπορεί από δω και πέρα να κάνει η Κυβέρνηση είναι να επιδιώξει την ψυχραιμία, ηρεμία και ομαλότητα, ξεκινώντας με την επιτάχυνση των Εκλογών σε ημερομηνία (αυτή είναι η 29η Απριλίου), που θα εγγυάται κατά το δυνατό την ομαλή διεξαγωγή των Εκλογών 2012.