Μια νέα «Κομματική Κοσμογονία» έχει ξεκινήσει…

ΕΚΛΟΓΕΣ 2012: …ο ΤΟΚΕΤΟΣ του ΝΕΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ

…όμως κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την σταθερότητα και διάρκεια των Κομμάτων

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Οι εκλογές του 2012 δεν έχουν ακόμη εξαγγελθεί. Όμως το προεκλογικό σκηνικό αν και δεν έχει οριστικά αποτυπωθεί, έχει σε μεγάλο βαθμό διαμορφωθεί και για αυτό η «σιλουέτα» των περισσοτέρων από τα βασικά Κόμματα ή Κομματίδια έχει διαμορφωθεί.

Εξάλλου, οι Δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την ραγδαία μείωση των ποσοστών των «λευκών» και «αδέσμευτων», προείκασμα των διαθέσεων των πολιτών για τις αποφάσεις τους που ετοιμάζονται να πάρουν.

Εμβρυουλκός νέου πολιτικού σκηνικού αποδεικνύεται το ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Ο Δικομματισμός που κυριάρχησε στην Μεταπολίτευση προχωρεί προς την μεταλλαγή ή τη λήξη του. Το νέο σκηνικό δεν έχει ακόμη σταθεί ή στηθεί, αλλά είναι βέβαιο ότι στη «μήτρα» και στο νέο «έμβρυό» του, που θα γεννηθεί είναι ενσωματωμένα και «επωάζονται ή τίκτονται» πολλά νέα Κόμματα ή Κομματίδια.

Με βάση τα τελευταία δεδομένα μιας γνωστής Δημοσκοπικής Εταιρείας (Pulse, ίδε «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ»), οκτώ Κόμματα συνολικά διεκδικούν είσοδο στη Βουλή. Όμως, επειδή τον τελευταίο λόγο θα έχει ο Λαός στην Κάλπη, αλλά και επειδή ακόμη πολλά νέα δεδομένα συνολικά εμφανίζονται – μερικά από αυτά αποτυπώνονται και σε Σχηματισμούς – εξακολουθεί να μένει παρακινδυνευμένο το τελικό ποσοστό των επιμέρους μεγαλύτερων Κομμάτων, που θα κληθούν να συγκροτήσουν την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση της επόμενης Βουλής.

Βέβαια, η «χοντρή οροθετική γραμμή» της διάκρισης των στρατοπέδων έχει χαραχθεί και το κύριο χαρακτηριστικό είναι ένα γεγονός συγκυριακό μεν, βαθιά όμως πολιτικό που θα επηρεάσει τις τελικές διαμορφώσεις σε Κόμματα και Σχήματα των Εκλογών 2012.

Αυτός είναι και ο λόγος όχι μόνο μιας επιβαλλόμενης επιφυλακτικότητας, αλλά και μιας αναγκαίας προφύλαξης απέναντι στους πειρασμούς των τελικών προγνωστικών, για τα οποία πολλοί παράγοντες ακόμη μπορούν να παίξουν ή να επιστρατευτούν από τους μερικότερους κομματικούς μηχανισμούς και τους μηχανισμούς του «εσωτερικού ή του εξωτερικού» των δύο στρατοπέδων των Μνημονιακών-Αντιμνημονιακών.

Οι πολιτικοί παρατηρητές,  που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.), που κλήθηκαν να σχολιάσουν ένα πρώτο παρόμοιο δημοσκοπικό δείγμα, που αφορά τις Εκλογές 2012 παρατήρησαν με κάθε επιφυλακτικότητα, ότι τα πρώτα συμπεράσματα είναι ως κάτωθι:

Πρώτον, το παλαιό σκηνικό μετασχηματίζεται ή καταρρέει ή ανασχηματίζεται σε νέα, πάντως συγγενή μεταξύ τους, Κόμματα ή Κομματίδια ή και την γέννηση ή μεταλλαγή παλαιότερων μεγάλων Κομμάτων σε μικρότερα αντιθετικά και διαφορετικά από τα μητρικά από τα οποία προέρχονται. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν δημιουργούνται και νέα.

Το Μνημόνιο έπαιξε για όλη αυτήν την νέα Κομματική Κοσμογονία, καθοριστικό ρόλο.

Δεύτερον, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι οι Μνημονιακές δυνάμεις, το πιθανότερο είναι ότι θα συγκρατήσουν και θα συγκροτήσουν μετά την συνένωση των Δυνάμεών τους, την επόμενη Κυβέρνηση.

Όμως, οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες θα μείνουν ισχνές και αβέβαιες κατά την πορεία της επόμενης Βουλής.

Τρίτον, το πιθανότερο μετά από τα προηγούμενα είναι ότι η επόμενη Βουλή θα είναι βραχύβια και όχι ένα σταθερά διαφορετικό σκηνικό με τους γνωστούς και δεδομένους «παίκτες» της πρώτης μετά το Μνημόνιο Βουλής, δεδομένου ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την συμπεριφορά των νεοπαγών σχηματισμών και συσχετισμών σε σχέση με τους νεότερους πειρασμούς και τις αντοχές και των Κομμάτων της νέας Κομματικής Κοσμογονίας.